Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kände inte till nazistdemonstrationen

Polisen i Bollnäs blev tagen på sängen när en nazistisk grupp höll tal och delade ut flygblad i centrum under lördagen.
Organisationen hade inte sökt tillstånd för demonstrationen, men enligt kriminalinspektör Torbjörn Bolkéus ska det mycket till innan polisen avbryter en demonstration.

Annons

Med fanor och sköldar med hängsnaror gjorde den nazistiska gruppen entré i Bollnäs centrum under lördagen.

Många tog illa vid sig av de flygblad som delades ut där gruppen pekade ut invandrare som ansvariga för den misstänkta våldtäkten av en ung kvinna i Bollnäs som anmäldes tre dagar tidigare.

Polisen visste ingenting. De kom till centrum först när de fått information av allmänheten.

- De hade inte sökt tillstånd för någon demonstration, hade vi vetat om det här hade vi rustat på ett helt annat sätt, säger Torbjörn Bolkéus.

I grundlagen framgår det att man har rätt att demonstrera för eller emot vad man vill, däremot är det ett måste att ansöka om tillstånd eller lämna in en anmälan till polismyndigheten. Trots det ska det mycket till innan polisen går in och bryter en olaglig demonstration.

- Demonstrationsfriheten är stark. Vi bryter bara en demonstration om det är så stökigt att det finns risk för liv och hälsa, säger Torbjörn Bolkéus.

En anmälan om brott mot ordningslagen upprättades dock samma dag och polisen ska nu ta ställning till om det ska inledas en förundersökning eller ej. Men det står ändå ganska klart att den nazistiska gruppen dök upp i Bollnäs på grund av den anmälda våldtäkten.

Den berörda kvinnan har uppgett att hon blev våldtagen av tre män utanför Tranan i centrala Bollnäs, men polisen har ännu inte hittat någon misstänkt person. Utredningsarbetet fortsätter därmed som tidigare.

Sune Nordh är rotelchef för mellersta Gävleborg:

- I dag finns det ingenting som styrker att de som ligger bakom våldtäkten är av utländsk härkomst. Vi har ingenting att gå på just nu. Däremot är det vanligt att den här gruppen dyker upp när det rör sig om våldtäkter. För några år sedan hade vi ett liknande fall i Söderhamn, även då demonstrerade nynazisterna. Den gången visade det sig att våldtäkten var påhittad, säger han.

Annons