Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen jobbar mot svarttaxi i kommunen: "Det är inget vi blundar för"

De som kör taxi svart gör sig skyldig till brott och riskerar att straffas. Ljusdalspolisen har koll på den olagliga verksamheten i kommunen och varnar invånarna för riskerna med verksamheten.

Vi har tidigare skrivit om den påstådda svarttaxiverksamheten som drabbat kommunens taxibolag hårt. Så hårt att bland annat Ljusdals taxi inte längre ser någon lönsamhet och tvingas att lägga ner sin verksamhet. Även Järvsö taxi- och limousineservice signalerar att deras verksamhet drabbas av den olagliga svarttaxin i kommunen.

Läs mer: Taxi Ljusdal snart ett minne blott: "Det finns ingen lönsamhet längre"

Polisen i Ljusdal är väl medvetna om den olagliga verksamhet som bedrivs på orten och jobbar aktivt med att motverka den.

– Vi vet att svarttaxiverksamheten existerar och vi jobbar mot problemet, men det krävs både personal och resurser för att motverka det, säger Johan Olsson, gruppchef för ingripande verksamhet inom polisen, och tillägger:

– Det här är inget vi blundar för.

Johan Olsson menar att det inte enbart är konkurrensen av den lagliga verksamheten som är ett problem. Säkerhetsrisken som tillkommer när personer använder sig av svarttaxi är stor.

Läs också: Svarttaxi hotar även taxi i Järvsö: "Det är en tidsfråga innan vi lägger ner"

– Det är en personlig risk man tar när man åker svarttaxi. Risken för till exempel personrån ökar när man hoppar in i en sådan bil, säger Johans Olsson, gruppchef för ingripande verksamhet inom polisen, och fortsätter:

– Det har hänt att väldigt berusade personer har hoppat in i svarttaxibilar och blivit skjutsade ut till skogen och där blivit rånade för att sedan bli lämnade.

Taxichaufförerna på orten säger att svarttaxiverksamheten utgår från sidor på internet där privatpersoner annonserar ut sitt telefonnummer och uppmanar till att ringa dem för att få skjuts från till exempel krogen eller liknande.

– Sidorna på Facebook finns över hela landet och vi är medvetna om dessa och vi håller koll på dem med jämna mellanrum, säger Johan Olsson.

Läs även: Svår situation för taxiverksamheten

Att bevisa att någon bedriver svarttaxiversamhet är svårt, men polisen använder speciella metoder för att jobba mot problemet. De har koll på sidorna på Facebook och nu och då så görs det speciella insatser för att motverka svarttaxiverksamhet.

När kallas det för svarttaxi, och när blir skjutsen olaglig?

– När transaktionen är överförd till föraren, och när du som kör sätter det i system att skjutsa personer och tar betalt, säger Johan Olsson.

– Men det är viktigt att säga att den som hoppar in i bilen inte kan bli straffade. Det är inte den personen som gör något olagligt, utan den blir vittne. Det är den som kör bilen som blir straffad.

Vad är straffet för att driva svarttaxiverksamhet?

– Personen som kör svarttaxi gör sig skyldig till brott mot yrkestrafiklagstiftningen, men även skattemyndigheten brukar att vara intresserad av dessa fall. Vanligtvis kan detta leda till böter för den skyldige, säger Johan Olsson.