Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen jagar ansvariga

Polis och åklagare har ännu inte gett upp hoppet om att hitta en ansvarig bakom de trassliga turerna i Gävleborgs Skeppshandel.

Det började som en solskenshistoria år 2003, med två som startade eget efter att ha blivit arbetslösa när Emerson Energy Systems lade ner all tillverkning i Sverige några år in på 2000-talet.

Det slutade sex år senare med ett spektakulärt polistillslag, misstankar om cigarrettsmuggling i mångmiljonklassen – och konkurs för Gävleborgs Skeppshandel i augusti 2010.

Smuggelmisstankarna är sedan länge avförda, men bokföringstrasslet i bolaget de två sista åren är inte uppklarat. Polis och åklagare har inte lagt ner fallet utan letar fortfarande efter någon att ställa till svars.

Nyligen hölls ett förhör med den söderhamnsföretagare som var operativ för bolagets räkning från 1 juni 2009 fram till konkursen. Syftet med förhöret var att göra ytterligare ett försök att hitta en ansvarig. Men det ledde ingen vart:

- Det verkar inte som om hon haft den rollen, säger utredaren Bengt-Olov Wästgård.

Han har nu redovisat fallet till åklagare Jens Carlström, Internationella åklagarkammaren i Uppsala, och avvaktar beslut om hur utredningen ska fortsätta.

- Det finns ett beslut om att hitta någon att lagföra, säger Jens Carlström.

Han räknar med att ha ett beslut klart om hur man ska gå vidare inom den närmaste månaden. Det kan bli fråga om att höra fler personer – eller låta skeppshandeln slutligen gå i graven.