Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Inget sprängämne vid masten i Skutskär

Det var ingen sprängladdning som hittades vid telemasten i Skutskär.
– Föremålet innehöll inget explosivt och utgjorde därmed inte en fara för någon människa, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Det var strax före klockan 18 på tisdagskvällen som polisen larmades till en telemast nära Backvägen i Skutskär efter att ett misstänkt farligt föremål hade hittats där.

En privatperson hade sett något som liknande en sprängladdning vid masten som ligger i en skogsdunge nära ett bostadsområde.

Området runt omkring spärrades av och strax efter klockan 22 anlände nationella bombskyddet för att undersöka föremålet som låg på marken intill masten.

Minst en bombhund användes för att genomsöka terrängen.

Efter en dryg timme var bombteknikerna färdiga. De tog med sig föremålet för att analysera om det är farligt. Samtidigt togs avspärrningen bort.

På onsdagseftermiddagen kom dock beskedet att föremålet som nationella bombskyddet fick med sig från platsen inte innehöll sprängämnen eller något annat explosivt.

– Vi har fått veta att det handlade om någon form av metallflisor ingjutna i akrylatmassa. Inget farligt med andra ord, berättar Christer Nordström.

Det var därmed ingen fara för allmänheten.

Händelsen i Skutskär rubricerade i förstaläget som försök till allmänfarlig ödeläggelse men polisen lägger nu ner förundersökningen.

– Vi avslutar det här ärendet genom att det inte kommit in något hot eller något annat mot den här masten, säger Christer Nordström.

Fyndet vid masten fick stor uppmärksamhet eftersom det gjordes bara två dagar efter att en 300 meter hög radio- och TV-mast utanför Borås kollapsat vilket gjorde att nyhetssändningarna i området slogs ut.

Även polisens och Försvarsmaktens möjligheter att kommunicera krypterat påverkades eftersom en Rakel-sändare var monterad i masten.

I det fallet misstänker polisen sabotage.

Nu har det statliga företaget Teracom som ansvarar för tv- och radiomaster och bevakningen av dessa höjt säkerheten vid samtliga högmaster i Sverige. Vaktbolag har hyrts in och väktare placerats ut vid masterna.

Den aktuella telemasten i Skutskär ägs och drivs av Teliasonera.

LÄS MER:

Se livesändningen i repris: Polisens bombgrupp tog bort misstänkt sprängladdning vid telemasten i Skutskär

Närmsta grannen fick polispådraget runt knuten: Man tror inte att det är sant

Oksanen om den misstänkta attacken mot ännu en radiomast: "En påminnelse om att vi är ett sårbart samhälle"

Polisen efter bombgruppens insats: Finns personer som vill testa samhällets förmåga