Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen i Gävleborg är långsammast i Sverige

I trettio procent av brottskategorierna tar Gävleborgspolisen längst tid på sig att besluta om de ska lägga ner en förundersökning eller lämna vidare till åklagare.

– Vi har inte samma resurser som andra län i Sverige, säger kriminalkommissarie Sune Nordh.

En nyligen släppt rapport från Polisen och Åklagarmyndigheten visar att genomsnittliga genomströmningstiden – antal dagar från att förundersökning inleds till att ärendet läggs ner eller lämnas vidare till åklagare – i landet har minskat från 75 till 61 dagar. Men Gävleborg ligger högt över medelvärdet och är länet som är långsammast av alla i flest brottskategorier.

– Det beror mycket på insatser från polisens sida. Och det är väldigt svårt att rekrytera nya poliser till vårt län, säger kriminalkommissarie Sune Nordh.

Brotten som tar längst att utreda för Gävleborgspolisen innan de lägger ner eller lämnar över förundersökningen till åklagare är skadegörelse, bostadsinbrott och tillgreppsbrott. I de tre ligger genomsnittet på 114, 106 och 103 dagar. Vid till exempel bostadsinbrott är Skåne i genomsnitt sjuttio dagar snabbare än Gävleborg.

– Ibland tar vissa förundersökningar längre tid än väntat för att andra ärenden har förtur. Men om det finns klara bevis går det naturligtvis snabbare för oss. Och vi jobbar hela tiden för att bli bättre på att hitta lösningar.

De tre brottskategorierna som Gävleborg är långsammast i Sverige på att utreda är ofta beroende av vittnen. Något som, såklart, underlättar för polisen.

– Vi kan inte trolla. Om vi ska bli lyckosamma behöver vi hjälp från allmänheten. Kommunikationen fungerar helt okej i dag, men den kan bli ännu bättre. Om till exempel ett fönster har krossats på en fastighet är det inte stort engagemang från grannarna.

– Och det tycker jag speglar samhället i stort, man kan hela tiden tycka mycket om det vi gör men när vi behöver hjälp och vill prata kan det vara motstånd.

*Hur ska ni bli snabbare i framtiden?

– Jag tycker att vi har blivit bättre på att utreda bostadsinbrott. Med hjälp av lokusar, lokala brottsplatsundersökare, kan vi få mer och snabbare information till förundersökningen.

I vintras besökte rikspolischefen Bengt Svenson polisstationerna i Gävleborg. Och blev informerad om det kritiska läget i länet.

– Det måste placeras fler nya poliser här för att det ska gå bättre för oss, det var lättare förut när det fanns en polisutbildning i Söderhamn. För att vi ska kunna bli snabbare på att utreda brott behöver vi förundersökningsledare både på dag- och kvällstid. Och vårt mål är att ha det inom den närmaste framtiden, säger Sune Nordh.