Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen efter villbrand: "Vi ser ingen naturlig brandorsak"

Ett äldre bostadshus i Tungsen, vid väg 301 nordost om Furudal, totalförstördes vid en brand under natten till torsdagen. – Det stod snabbt klart att det inte fanns några människor i fastigheten, berättar Rättviks brandchef Rune Daniels.

Trafikanter på 301:an larmade en timme efter midnatt om en husbrand i Tungsen, som ligger på Rättvikssidan av länsgränsen till Hälsingland.

Ett 20-tal brandmän från kårerna i Furudal, Rättvik och Ovanåker ryckte ut.

Innan de första brandmännen var på plats inträffade – enligt personerna som larmade – en explosion, sannolikt en brandgasexplosion, och när fönstren trycktes ut fick elden syre och huset, en äldre brädklädd timmerstomme, övertändes.

– När vi kom till platsen slog lågor ut genom fönstren och delar av taket. Men det fanns inga bilar eller något annat som tydde på att det fanns människor i 1,5-planshuset, som användes som fritidshus. Fastighetsägaren, som bor i Furudal, var också snabbt på plats, berättar Rune Daniels.

Räddningsstyrkorna kunde ta vatten från en intilliggande damm.

Det var relativt vuindstilla och ingen större risk att branden skulle sprida sig till gårdens stora uthusbyggnad, som ligger ett stycke från bostadshuset.

Läs också: Morgonpigg eldning i folkhögskolans keramikugn orsakade utryckning

Brandmännen rev av en del av taket för att komma åt att släcka och hade relativt snabbt branden under kontroll. Men byggnaden totalförstördes och eftersläckning pågick under hela morgonen.

– Vi kommer att ha personal på plats för bevakning under hela torsdagen och sannolikt också under natten till fredagen, berättar Rättviks brandchef.

Bostadsfastigheten hörde till en av totalt två gårdar i Tungsen, som ligger sydväst om länsgränsen, mellan Furudal och Edsbyn.

– Gårdarna var tidigare permenent bebodda och har haft en relativt omfattande djurhållning.

Polis var på plats under natten och har inlett en förundersökning om mordbrand. Räddningstjänsten har efter önskemål från polisen spärrat av brandplatsen.

– Vi ser ingen naturlig orsak i nuläget, vi har inlett en utredning för att se vad som orsakat branden. Vi kommer göra en teknisk undersökning där vad det lider, säger Jonas Häll, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.