Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Brottsrubriceringen är mord och försök till mord"

Polisen har tagit in nio personer i åldrarna 15–20 till förhör. Nu hoppas man få en klarare bild av vad som hände innan det bråk som slutade med att en 18-årig ung man blev mördad och en 17-årig pojke skadad.

Annons

Flera platser är avspärrade i området kring Oxtorget i Söderhamn på lördagsmorgonen. Bland annat i korsningen Rustkammaregatan-Götgatan. Enligt polisen är det den platsen som betraktas som brottsplats.

Läs mer: Ung man död i bråk – polisen utreder mord

Exakt vad som har hänt är för tidigt att säga. En person har avlidit efter ett bråk på brottsplatsen strax efter midnatt, natten till lördag, och ytterligare en person har skadats vid händelsen.

Vad är det som har hänt där?

– Där är det en person som har avlidit efter ett bråk, och en annan som blivit skadad. Så brottsrubriceringen är mord och försök till mord, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson i Gävleborg.

Det var alltså ett bråk som föranledde det här?

– Vi har förstått att det har varit ett bråk, det är det vi ska utreda nu. Nu under natten efter händelsen har vi hämtat in nio unga människor i åldrarna 15-20 år som ska höras under dagen. Eftersom de är så unga så är det särskilda direktiv som ska uppfyllas. Åklagaren har beslutat att föräldrar ska medverka, därför måste man organisera det här och planera noga.

– Inriktningen på dagen blir att hålla förhör med de här ungdomarna och göra klart de tekniska undersökningarna på de avspärrade platserna.

Den skadade 17-åringen kommer också att förhöras under dagen.

Läs mer: Åtta unga anhållna efter förhör om mordet

Läs mer: Staffangymnasiets rektor chockad – "Vi har en krisplan"

Finns det någon som är misstänkt för brottet?

– Vi har ingen som är juridiskt utpekad.

Vad har framkommit av de tekniska undersökningar som har gjorts?

– Det är inget vi kan avslöja så här tidigt i utredningen

Finns det några vittnen?

– Det finns vittnen, framför allt tror vi att av de här nio personerna ska ge oss en tydligare bild av vad som inträffat.

Läs mer: Krisgrupp på Staffangymnasiet för de som vill prata

Den avlidne personen är en man, han var 18 år, och den skadade pojken är 17 år.

Polisen kan inte svara på vilken typ av skador pojkarna har.

– Det är sånt som vi inte kan kommentera, rättsläkaren är inkopplad och kroppen kommer att föras till rättsmedicinsk undersökning i Uppsala, säger Mikael Hedström.

– Det vi jobbar med nu är att bilda oss en så klar bild som möjligt om vad det är som har hänt.

I nuläget arbetar ett 15-tal poliser med fallet. Mikael Hedström säger att det kommer att ta betydligt längre än en vecka att utreda vad som har inträffat.

Har ni hittat något vapen som kan ha använts?

– Vad vi har hittat och vad vi har i beslag kan jag inte kommentera nu. Det är för tidigt i utredningen. Alltid i såna här utredningar, innan man har en tydlig bild kan det vara saker man hittar i närheten där någonting har inträffat och då får man utreda – har det någonting med den här händelsen att göra

– Nu leds utredningen av en åklagare och han säger att han inte har för avsikt att kommentera mer än de detaljer som vi har gått ut med, säger Mikael Hedström.