Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen borde vara både listig och stark

Om nazisterna har lärt sig att utnyttja medborgerliga rättigheter, konstituerade i den heliga regeringsformen, lika effektivt som en förslagen bidragsfuskare använder varenda kryphål hos Försäkringskassan, måste de bemötas med list.

Det är inte viktigt för Sverige att antidemokratiska rörelser får en chans att utnyttja sin demonstrationsfrihet och sprida sina avskyvärda budskap. Det kan aldrig finnas någon enda gång en demokrati tar skada av att inte gaphalsar får patrullera gata upp och gata ner och sprida rasistiska flygblad och skrämma livet ur alla medborgare som inte passar in i den ariska mallen.

Däremot är det viktigt att vi alla är lika inför lagen. Så är lagen dålig, får man fundera på om den ska revideras. Nu är det ingen enkel sak eftersom demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad. Men det är inte i alla länder eller för alla människor, det är en fullständig självklarhet att ett högljutt ifrågasättande av alla människors lika värde, ska polisbeskyddas.

Åtminstone kan man fundera på den svenska flatheten, när nazisterna inte bara fått demonstrationstillstånd på första maj i Jönköping – allmänheten uppmanas dessutom att hålla sig borta.

Polisen poängterar att de varnar av ren välvilja: Att människor verkligen ska tänka efter om de måste passera Svenskarnas partis demonstration, med barnvagn. Det kan ju bli stökigt, bråkigt, rentav våldsamt.

Jovars, annars skulle väl knappast 300 specialutbildade poliser mobiliseras från storstäderna, som om ett derby på huligannivå planerades.

Vad polisen inte tänker på, i all sin välvilja och omtanke om Jönköpingsborna, är att första maj är den dag när arbetare över hela världen fått en ledig dag för att demonstrera och manifestera. Det må kännas mossigt – de flesta väljer ändå att påta i sin trädgård, men det är ett flagrant fall av historielöshet om inte polisen har den kunskapen, utan i stället uppmanar människor att stanna hemma, så att nazisterna får ta över det offentliga rummet,

Nazisterna är pålästa när det gäller deras egna konstitutionella rättigheter. De vet exakt hur, när och var de ska söka demonstrationstillstånd. Var det gör mest skada och får mest uppmärksamhet.

När antirasistmanifestationen hölls i Bollnäs på Brotorget sommaren 2012 befarade såväl allmänhet som polis att det skulle bli sammandrabbningar. 70 poliser var på plats, en för varje nazist kan man säga. Men polisen hade agerat på ett mycket finurligt sätt, utan regelbrott. Svensk motståndsrörelse fick en tid att hålla sig på torget – och den egentliga manifestationen en annan.

Så om nu inte Jönköpingspolisen kan neka nazisterna demonstrationstillstånd på första maj med hänvisning till upploppsrisk, fara för allmänhet eller vad som helst, så kunde alternativet vara att de får hålla sin demonstration 23.00 på kvällen. När vanligt, hyggligt folk ändå gått hem och lagt sig.

Som ett tips bara, eftersom de 17 överklaganden hos förvaltningsrätten inte haft någon effekt.

Det räcker inte alltid med att vara stor, stark och snäll. Ibland måste man vara listig också, för att travestera Bamse.

I alla fall om man har med nazister att göra. Och om flatheten inte ska bli alltigenom överskuggande.