Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen bjuder in medborgarna till att påverka vad de ska jobba med

Ungefär vid årsskiftet skrev polisen och politiker från både Ovanåker och Bollnäs tillsammans under ett medborgarlöfte. Nu jobbas det för fullt för att hålla detta löfte.

Medborgarlöftet för 2016 i Ovanåker siktar in sig på att en tryggare trafikmiljö i Ovanåkers kommun – och då främst i de centrala delarna av Edsbyn. I Bollnäs riktar man in sig på att öka den upplevda tryggheten i området kring Resecentrum, Wilhelminapassagen, förbi Max och upp mot Statoil på Gärdet.

Läs även: Polisen och kommunen lovar: Tryggare trafikmiljö i Edsbyn

– Redan i oktober 2015 genomförde vi en trygghetsvandring i området och resultatet från den har vi använt som underlag i Stationsrådet, där ibland annat stationsägaren, X-trafik, kommun och polis är med, säger Helena Sundberg, kommunpolis i Bollnäs och Ovanåker.

– Vi följer då upp den och jämför med två trygghetsvandringar i år, den första kommer vi att göra den andra juni, fortsätter hon.

Läs även: Här är Bollnäs och Ovanåkers kommunpolis – "För mig är det ett folkhälsoarbete"

– Sedan har vi uttökad polisiär närvaro och uppföljning på närvaron också, säger Helena Sundberg. Och en utveckling av strategin mot droger.

Samtidigt som arbetet för att uppfylla årets medborgarlöfte pågår söker man också underlag för nästa års medborgarlöfte. Här vill både kommun och polis ha medborgarnas hjälp.

– Vi genomförde en enkätundersökning på Häggesta marknad nyligen och vi kommer att ha en likadan uppe vid Homna marknad i höst, säger Helena Sundberg. Vi kommer tillsammans med kommunerna att genomföra fler medborgardialoger, bland annat i Bollnäs, Arbrå och Kilafors.

Läs även: Här lovar polisen och kommunalrådet att öka tryggheten i Bollnäs

Förutom det kan man lämna tips på polisens hemsida eller vända sig direkt till kommunpolisen Helena Sundberg. Det går också att kontakta Helén Blomqvist som är folkhälsostrateg i Bollnäs eller Ulla-Marie Nilsson som är folkhälsosamordnare i Ovanåker.

Sedan kommer alla synpunkter att sammanställas och utgöra underlag för vad nästa års medborgarlöfte kommer att innebära. Var behovet är störst för att medborgarnas upplevda trygghet ska bibehållas.

– Vi ska komma ihåg att Bollnäs och Ovanåker är väldigt trygga kommuner att bo i som det är, säger Helena Sundberg. Men det gäller att det fortsätter att vara det, det är det medborgarlöftet syftar till samtidigt som att medborgarna nu har en möjlighet att vara med och påverka vad vi – polis och kommun – ska jobba med.