Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischef i rätten för tjänstefel

En person satt inlåst i ett dygn utan att bli förhörd eller att åklagaren kände till det. Polischefen hävdar att han förlitade sig på att rutinerna skulle följas.

I augusti i fjol grep en polispatrull en man som var anhållen i sin frånvaro. Han fördes till polisstationen, där han låstes in. Patrullen som hämtat in mannen informerade både en utredare och en chef, ett lokalt befäl.

Trots det satt personen frihetsberövad i nära ett dygn utan att förhöras, något som ska göras på en gång. Dessutom blev inte åklagaren underrättad, trots att det ska ske skyndsamt enligt lagen.

En person som tjänstgjorde som lokalt befäl åtalades för tjänstefel och ställdes inför rätta på onsdagen. Han nekade till brott och hävdade att han utgick från att de vanliga rutinerna följdes. Enligt honom brukar utredningsavdelningen sköta sådant:

– Jag såg inget skäl till att ställa kontrollfrågor. De andra kollegorna är erfarna och har kunskap. Det är jättetråkigt det som hänt, det har ju fungerat klanderfritt tidigare.

Chefsåklagare Pär G Lindell vid riksenheten för polismål anser dock att han som lokalt befäl var ansvarig, enligt den tjänsteföreskrift som finns.

– Med den position han har ska han förvissa sig om att åtgärderna vidtas.

Dagen därpå fick en åklagare reda på att personen suttit inlåst, och beslutade då att han skulle släppas. Men ingen tog bort efterlysningen i systemet, vilket gjorde att mannen greps igen nästa dag. Misstaget upptäcktes efter en timme och polispatrullen körde mannen dit han skulle.

Den åtalade polisen förklarade inför rätten att han aldrig fått information om att mannen var efterlyst. Åklagaren ansåg att han ska dömas till dagsböter, medan advokaten framhöll att han ska frias.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om knappt två veckor.