Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis utreder dödsolycka på Citybanan

Polisen i Solna har inlett en förundersökning efter olyckan vid bygget av Citybanan som kostade en ung Nordanstigsbo livet.

Rubriceringen är vållande till annans död och utredningen sköts av Carola Nilsson, inspektör vid Solnapolisen. Hon vill med hänsyn till förundersökningssekretess inte säga om någon ännu delgivits misstanke för brottet.

– Vi samlar information nu. Det är viktigt att alla sidor tittas på, och att alla stenar vänds, säger Carola Nilsson.

Det var natten mot 7 mars som mannen befann sig i ett schakt för en kabelbrunn på järnvägsområdet vid Tomteboda i norra Stockholm. Skopan lossnade från maskinfästet och rullade ner i schaktet. Den 26-årige Nordanstigsbon träffades med skopans vassa del i ryggsidan och klämdes fast mot kabelbrunnen.

Mannen fördes till sjukhus men avled senare av sina skador.

Förhör har hållits med inblandade parter, men ännu har polisen inte en tillräckligt klar bild över exakt vad som hänt, säger Carola Nilsson. Närmast väntar fler förhör. Tidigast i slutet av april tror hon att utredningen är klar nog för ett beslut om åtal.

Parallellt med polisen utreder Arbetsmiljöverket händelsen. Olycksplatsen har inspekterats och besök har gjorts på företaget, enligt utredaren Håkan Angeldahl.

Närmast väntas arbetsgivarens yttrande in innan man ska ta ställning till om det blir en anmälan till åklagare eller inte.

Olyckan är den sjätte under bygget av Citybanan. Arbetsmiljöverket riktade efter en dödsolycka i somras massiv kritik mot det statligt finansierade projektet.

– Citybanan och Trafikverket måste se över sin organisation och strama upp sitt säkerhetsarbete. Det här tyder på att så inte skett, säger Christian Lönnström på Arbetsmiljöverket till tidningen Arbetet.