Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis och handlare samverkar för att minska stölderna i Bollnäs

Många stölder anmäls inte. Men Helena Sundberg, kommunpolis i Bollnäs, har tät kontakt med handlarna i Bollnäsdraget. Nu har hon också börjat fotpatrullera i de lokala butikerna.

Sedan förra året är Helena Sundberg kommunpolis i Bollnäs och Ovanåker. I sitt arbete har hon tät kontakt med handlarföreningen Bollnäsdraget.

– Vi träffas regelbundet och har kontakt nästan varje vecka, berättar hon.

När en butik utsätts för stöld kan handlarna höra av sig direkt till henne, i stället för att ringa 114 14.

Läs mer: Här är Bollnäs och Ovanåkers kommunpolis – "För mig är det ett folkhälsoarbete"

Det gör det lättare att anmäla och kommer kanske på sikt kunna höja anmälningsgraden.

– Den som ringer 114 14 kan ofta behöva vänta, och det kan göra att en del inte anmäler. De känner helt enkelt inte att de har tid att ringa eftersom de jobbar.

Malou Sköld på Bollnäsdraget, tycker att samverkan med polisen fungerar väldigt bra sedan Bollnäs fick en kommunpolis.

– Händer något i en butik så sprider det sig snabbt till de andra butikerna och det går också genast vidare till Helena, säger Malou Sköld.

Läs också: Här är butiken som anmäler mest: ”Det är alltid tillfället som gör tjuven”

Sedan en tid har Helena Sundberg också börjat fotpatrullera i de lokala butikerna. Och Bollnäsdraget undersöker sedan en tid om det är möjligt för de lokala butikerna att gemensamt anlita väktare.

– Det har vi haft tidigare, men det är ju en kostnad och det gäller att i så fall hitta ett system som fungerar, säger Malou Sköld.

Helena Sundberg ger också handlarna förebyggande råd och tips på vad de själva kan göra för att minska stölderna. Det kan vara att inskaffa speglar, kassans placering i butiken och kameraövervakning.

– Vi pratar också om hur de själv ska agera. Jag försöker också få handlarna att börja fundera över vilka varor som är mest stöldbegärliga och om det finns någon särskild tidpunkt då flest stölder sker, säger hon.

I klädbutikerna sker nästan alla stölder i provrummen. Mest svinn är det i samband med att det blir en ny klädsäsong, så som nu när det just blivit dags för vår- och sommarkläder.

Från den första januari i år fram till andra maj anmäldes totalt 30 butiksstölder i Bollnäs.

Hälften av anmälningarna kommer från matbutikerna. Även om alla stölder inte klaras upp är det viktigt att de anmäls tycker Helena Sundberg.

– Anmäler man inte så ser polisen inte att det är en problembild. Så det är viktigt.

Män må vara överrepresenterade i nästan all brottsstatistik, men inte här.

– Vid stölder i butik ser vi att unga flickor är överrepresenterade, berättar Helena Sundberg.

Läs också: Man häktad efter stölder i Edsbyn - var redan åtalad för liknande brott