Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis kritiserar polisen - nytt i gammal debatt

/

God morgon Ljusdal! Nu hettar det till i en av de mest folkliga frågorna i Sverige de senaste tio åren – polisens närvaro, eller frånvaro, som många anser ordningsmakten vara.

Annons

Det som har fått fart på debatten igen i Hälsingland är en insändare, från en anonym polis, i hälsingetidningarna som anser att resurserna är fel fördelade inom kåren. Polisen har även ställt upp för en intervju, fortfarande anonym.

Den första spontana reaktionen från områdeschefen för norra Hälsingland var tydligen: Är han verkligen polis? Jag hittar så många fel i det han skriver, säger Herr Norra Chefen.

Han tvivlar alltså på att kritiken kan komma från det egna ledet. Han utgår dessutom ifrån att det är en han – förutsatt att han är rätt citerad i tidningen.

Kön på den missnöjde polisen är ointressant. Man måste dock utgå ifrån att det är en polis som skrivit insändaren och dessutom ställt upp på intervjun. Även om insändaren har starka populistiska drag och i stort redogör för en så kallad allmän uppfattning att polisen alltför ofta lyser med sin frånvaro överallt förutom längs vägarna.

Att polisen brister i sin trafikövervakning är det sällan man hör några klagomål över, tvärtom. Det tycks vara en allmän uppfattning att trafikbrott inte är riktigt polisarbete. Den uppfattningen har också den insändarskrivande polisen som i stället vill jaga yrkeskriminella.

Enligt cheferna är polisen i allra högsta grad närvarande där man borde vara närvarande. Men att hinna åka på allt är en utopi, det kommer man aldrig att hinna, säger cheferna vidare.

Generellt munhuggande huruvida polisen har resurser eller inte är inget nytt. Det som möjligtvis kan anses som nytt i den här debatten är att kritiken kommer inifrån, från poliser som ska göra jobbet och själva tycker att exempelvis trafikövervakningen går till överdrift i relation till de resurser andra brott i samhället får.

Är detta en utbredd uppfattning bland landets poliser står vi inför allvarliga problem. Driver politiker och högsta polisledningen en utveckling som man inte har stöd för i den egna organisationen kommer det stående svaret på varför vissa saker inte prioriteras av polisen alltid att vara: resursbrist.

Anser den egna kåren att det finns resurser, men att de är fel fördelade kommer situationen bara att försämras och den allmänna uppfattningen att polisen inte är närvarande att förstärkas, oavsett om så är fallet eller inte.

Det är i sig ett problem att medborgarna uppfattar polisen som icke närvarande. Skulle det dessutom bli en allmän uppfattning bland medborgarna att stor del av poliskåren delar den uppfattningen befinner vi oss i en allvarlig förtroendekris.

Kanske är det här början till en snöboll som satts i rullning av poliser som inte längre anser det vara meningsfullt att jaga med laser när befolkningen skriker efter riktigt polisarbete – inte minst i förebyggande syfte.

En delikat fråga som säkert kommer att vara på tapeten många år till i landet Sverige och inte minst i vår glesa bygd där polisen på vissa orter tyvärr uppfattas som en utrotningshotad art…

 

 

Mer läsning

Annons