Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis kallades till tingsrätten – upprört när åhörare tvingades ut

En åtalad är bara 15 år, så domstolen beslutade att hålla rättegången bakom stängda dörrar. Flera blev missnöjda och utropade svordomar medan de lämnade rättssalen.

Sex poliser kallades till Hudiksvalls tingsrätt där det blev stökigt på onsdagsförmiddagen, under en rättegång om människorov i Söderhamn.

Tre personer från Uppsalatrakten har åtalats för att i mars ha fört bort en söderhamnare i handbojor och misshandlat honom.

Läs mer: Tre åtalas för människorov

En av de åtalade är bara 15 år och domstolen beslutade därför att hålla rättegången bakom stängda dörrar. Varken åklagaren eller pojkens egen försvarsadvokat ansåg det nödvändigt att stänga dörrarna.

Advokat Conny Engstrand hävdade i stället att offentlighetsprincipen var viktig, och tyckte att rättegången skulle hållas offentlig så att alla kunde se och höra vad som togs upp.

Se en tidigare tv-intervju där åklagare Christer Sammens berättar om bortförandet

Tingsrätten beslutade dock att ta hänsyn till pojkens låga ålder, enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Endast pojkens föräldrar fick stanna kvar på åhörarplats.

Ett 15-tal åhörare som kommit för att lyssna tvingades lämna rättssalen. De visade sitt missnöje med beslutet och utropade svordomar och förolämpande ord när de gick ut.

Utanför fortsatte diskussionerna med poliser, som förklarade domstolens beslut, innan de upprörda åhörarna till slut gick därifrån.

Rättegången planeras pågå i två dagar. Offret var inte på plats i tingsrätten när rättegången inleddes, utan deltog via videolänk från en annan ort.

Läs mer: Tre gripna för människorov i Söderhamn