Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis i förfall eller på rätt väg?

En polis i förfall eller en polis på rätt väg? Det beror på vem man lyssnar till och hur man läser statistiken.

I en serie nyhetsartiklar har Dagens Nyheter granskat den svenska polisen. Och det är ingen uppmuntrande läsning.

Vare sig för polisledningen eller för den allmänhet som har det enkla men fullt rimliga kravet att polisen ska komma när man larmar.

Vi medborgare vill att polisen ska vara synlig på gator och torg. Vi vill att polisen kommer när det är bråk och brottslighet på gång.

Vi vill att polisen tar emot anmälningar, utreder brott och griper de skyldiga. Vi vill att polisen spanar och bekämpar den grova brottsligheten. Och ingriper mot småbuset som kan vara tonåringens inledning i en brottskarriär.

Det är frustrerande för allmänheten – och förmodligen också för den lokala polisen – att uppleva att brott inte tas på allvar.

"Vi är frustrerade för att vi inte räcker till – vi är för få i yttre tjänst. Vi vill åka på de akuta jobben – vi vill ju finnas där för allmänheten. Att hjälpa, skydda och ställa till rätta är ju anledningen till att vi finns", säger Patrik Gustafsson, yttre befäl i Roslagens polismästardistrikt till DN.

En röst bland många poliser som hört av sig till tidningen.

Granskningen har bland annat avslöjat att polisen missar tusentals larm om året på grund av resursbrist, polisen trixar med statistiken, poliser är missnöjda för att de inte kan göra sitt jobb och många anmälningar leder bara till en nedlagd utredning och bara en bråkdel av alla anmälningar leder till något straff.

Dessutom har flera chefer på Stockholmspolisen ägnat sig åt brottslig verksamhet då de aktivt försökt leta efter källor till DN:s granskning. Sådant agerande riskerar att skapa en tystare och mer sluten polis. Hur många vågar utsätta sig för risken av repressalier?

Naturligtvis har landets länspolischefer med rikspolischefen i spetsen ryckt ut till myndighetens försvar. De ger en annan bild av polisen. En polis som klarar upp allt fler brott och har ett växande förtroende hos allmänheten. Samtidigt tillstår cheferna att verksamheten kan förbättras.

Men de slår fast att Vi är verkligen inte en polis i förfall. Med andra ord en rätt förutsägbar och väntad reaktion.

I förfall eller inte? Det är omöjligt att avgöra för en som inte är insatt. Men DN:s uppgifter, statistik och siffror är inte gripna ur luften. Det är polisens egna uppgifter.

Om detta säger Stefan Holgersson, polis och forskare vid Linköpings universitet så här: "Ledningen vill visa upp en fin bild – och uppgifterna pendlar mellan att vara förskönande och direkt felaktiga. Man lyfter fram saker på ett vinklat sätt så att allmänheten och politiker inte får hela sanningen."

Dessutom är polisen sin egen granskare. Blotta misstanken om att en stark kåranda, en tystnadens kultur eller andra företeelser skulle kunna påverka en egen granskning, är skäl nog att kräva en annan ordning.

Nu finns tankar på att inrätta en ny fristående myndighet som ska granska polisens arbete.

"På samma sätt som Skolinspektionen dyker upp, så tycker jag att en fristående myndighet exempelvis ska granska hur polisen uppfyller regelverket och vad händer med larm", säger Johan Pehrson, FP:s rättspolitiske talesperson.

Något som också Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, tycker är bra. Han har till och med namnet klart. "Rättsinspektion borde det heta. Det är inte rimligt att förvänta sig att polisen har en förmåga att granska sig själv", säger han.

En polis i förfall är förmodligen en överdrift. Däremot naggas förtroendet i kanten varje gång polisen inte lever upp till allmänhetens högt ställda förväntningar. Oavsett vad det beror på.