Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poetiskt om fyra årstider

/
  • Pär Ljusberg stod för det burleska i den sjunga skrönan Morbror och grisen. Vem älskar inte en blåmes, dessa fågelbordens tuffa musketörer.

De fyra årstidernas poesi lockade till diktläsning och sång i församlingshemmet i Trönö, på torsdagskvällen.

Annons

Tv-program och datorspel kunde slänga sig i väggen när Svenska Kyrkan bjöd in till ett samkväm i församlingshemmet under den lockande rubriken: Vi möts i hemliga poeters sällskap.

Ett 25-tal intresserade hade lytt uppmaningen att plocka fram vad som fanns i byrålådan av kända och okända skalders produktion, som hyllning till de fyra årstiderna: Vinter, vår, sommar och höst.

Kalla och snörika vintrar kan uthärdas om man bara behöver se dem på bild, eller höra dem beskrivas i de skönaste verser eller dråpligaste skrönor. Vem gläds inte åt anblicken av en nätt liten blåmes på snöig grangren?

Lite längre fram i bildserien som ackompanjerade diktläsningen och sången har en långsamt annalkande vår börjat fräta på trötta drivor – och en Midvinterbön läst av Christina Nyström fladdrar glömskt bort i skenet av majkasens lågor.

Pär Ljusberg fick med sig alla i unison sång i det gamla örhänget Vildandens sång, en gång en stor succé med Alice Babs, på den tiden hon var en ung kvinna med hängselkjol.

- Kan man den utantill då vet man hur gammal man är, skojade Marie-Louise Tynong.

Tydligen var alla i rätt ålder för Pär fick den unisona sång han önskat om den stackars vildanden som fick se sin familj skingrad, maken dödad – och själv på rotlös flykt undan mördande kulor.

Och sen var det dags för kaffe med dopp, tre sorters kaffebröd på välfyllda brickor.

Mer läsning

Annons