Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poesin står stark

Poesin må vara en smal litteraturgren där de stora etablerade förlagen är mycket sparsmakade.

Annons

Men i skrivarcirklar och på nätsajter lever dikterna i högönsklig förmåga. Och när inte de kända förlagen vill ge ut den egna lyriksamlingen så kan man ju faktiskt göra det själv. Det har till exempel Linnea Bergman i Jättendal gjort. Ett mer känt, lokalt namn är Sven-Erik Forslin i Bjuråker som alldeles nyligen kom ut med sin sjätte diktsamling. De samlade tankegestalterna, som han kallar de nya dikterna i sitt förord, heter Offer.

Poeter.se är Sveriges största skrivarsajt på nätet, som under 2013 firade sitt 10-årsjubileum. Den har nu cirka 50 000 registrerade medlemmar firar även med en stor antologi, Poesi 10.0, med över 600 bidrag. Det är onekligen en imponerande uppställning för det breda poesiskrivandet.

Fördelen med att publicera sina dikter på en medlemssajt som Poeter.se är ju att man får skriva av sig och samtidigt få både beröm, kritik och konstruktiva råd för att utveckla sitt skrivande.

En av de aktiva medlemmarna bor i Söderhamn och heter Rita Brunner. Hon medverkar i antologin med sonetten Skammens tid, som är en kärleksfull hyllning till poeten Karin Boye. Rita Brunner har även gett ut diktböcker på egen hand och håller just på att sammanställa texter till två olika slags poesisamlingar hon vill ge ut i vår.

– I dag skriver jag i stort sett enbart bunden vers. Jag tror att ingen har skrivit så många sapfiska strofer som jag. Jag är helt betagen i den versformen! berättar hon.