Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podd72: Så preppar du mot kylan på sportlovet & se tampongen brinna

Håll din mobiltelefon varm och nära kroppen så att du kan larma 112. Det är ett av råden som överlevnadsexperten Jan Alsander på Civilförsvarsförbundet levererar i
Podd72
inför sportlovet. Mobiltelefonbattteri laddas ut snabbt i kylan och om olyckan är framme så går det inte att larma snabbt när telefonen inte fungerar.

Podden finns också att ladda ned på
iTunes
och
Acast.

Annons

– Har man telefonen i en ytterficka när det är kallt ute kan den sluta fungera trots att batteriet var fullt på morgonen. Så förvara telefonen varmt innanför kläderna och se till att den ligger vattentätt.

Jan Alsander går också igenom olika tips om hur man enkelt kan få upp eld under sportlovet, till exempel att gå in under granarna. I videoklippet ovan ser du också hur tampongen kan komma till användning för att göra upp eld.

Dessutom går man i podden igenom hur man hanterar situationen om någon blivit nedkyld.

– Kylan kan göra rätt mycket med kroppen. Det farliga scenariot är att man kan drabbas av allvarlig nedkylning. En person som drabbas blir mer och mer frånvarande och blir håglös. Kan personen själv hålla i muggen och dricka så ska de dricka varm dryck, men kan de inte hålla i muggen själv är det 112 som gäller, då måste man ta personen till sjukvårdskunnig personal, säger Jan Alsander. I väntan på vård är det viktigt att bryta nedkylningen, att exempelvis få bort våta kläder och få dit torrt tyg och täck in personen i varma kläder.

Samtalet med Jan Alsander hör du från 18:51 i podden.

Också i Podd72:

4:12 Samtal med PST-chefen Benedicte Bjørnland.

PST är Norges motsvarighet till Säpo, och Bjørnland pratar om att hotet från islamistisk extremism har minskat något i Norge efter ny lagstiftning.

6:56 Preppertips från San Fransisco

7:31 Ryska säkerhetsdoktrinen, kultur och tolkningar

Samtal med Sveriges ledande Rysslandsexpert, Gudrun Persson, forskningsledare på FOI.

28:36 Preppingtips ”3 måsten om mat och vatten”

29:06 Nato & Ryssland

Christian Palme och Patrik Oksanen går igenom scenariospelen om Baltikum och vilka besked som Ryssland och Nato har lämnat den senaste tiden när det gäller rustningar och hur det ska tolkas.

43:00 Mediebruset

Christian Palme om veckans ryska tv samt tips om EU:s mythbusters veckorapport.

45:20 Lars Wilderäng, samtal om prepping och böcker

Lars Wilderäng har skrivit en rad böcker och bloggar på Cornucopia?. Hans böcker har inspirerat mer än en att skaffa vattendunkar och börja preppa, bland annat berättar Patrik Oksanen kopplingen mellan familjens vattendunke och Wilderäng.

Lyssna på Podd 72 här. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten (samt samtalet med utredaren Annika Nordgren Christensen)

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar