Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podd72 med Pomerantsev & Silverman: De viktiga svaren om postsanning saknas

Artikel 7 av 7
Almedalsveckan 2017
Visa alla artiklar

Gamla informationsmodeller är döda i en farlig tid. Det menar författaren Peter Pomerantsev och journalisten Craig Silverman från Buzzfeed i ett samtal i ledarsidans Podd72.

Lyssna på hela samtalet här i Podd 72 på poddens hemsida. Podd72 kan även laddas ned från iTunes och Acast.

”Vi är i en början av en farlig tid. Tittar vi på informationsteknologins historia så ser vi att varje gång det finns en teknisk revolution som tryckpressen, radion och televisionen så blir det turbulens”, säger Pomerantsev i podden som spelades in i Visby.

Pomerantsev och Silverman var inbjudna till Almedalen av Sveriges Radio. Pomerantsev har skrivit den välkända boken ”När ingenting är sant och allting är möjligt” om sina upplevelser i den ryska medieindustrin medan Silverman arbetat de senaste tre åren med historier om hur olika personer tjänar pengar på falska nyheter.

”Spelar man på rädsla och fördomar så kan man tjäna pengar. Vi såg det hända i stor skala under amerikanska presidentvalet. Det var inte bara amerikaner som gjorde det, utan vi såg också att unga män i Makedonien och Kosovo upptäckte att det fanns ett bra sätt att skaffa sig inkomster”, säger Craig Silverman som också tillägger att ekonomiska incitament kombineras med ideologiska och politiska faktorer. Tillsammans blir det en stark blandning.

Och Pomerantsev pekar på att alla är aktörer i ”ett hav av manipulationer”:”Det är en mycket rörig värld, och den kommer att bli rörigare. Vi tänker forfarande i modeller som avsändare av propaganda som Goebbels och propagandaministerier och så publiken som mottagare. Vad vi har nu är ett alla är propagandister, även på individnivå när vi publicerar, kommenterar och delar.”

Läs mer: Den trollade verkligheten ett hot mot demokratin

I denna röra finns också statsaktörer som Ryssland som gärna använder sig av många mellanled, mördarsekten Daesh och andra ideologiska aktörer. Algoritmerna i sociala medier förstärker bubblorna och användarna tar del av information som stärker sig i ens egen uppfattning. Och använder man sociala medier för att nå sina väljare så börjar det också påverka politikens innehåll menar Pomerantsev:

”Du sträcker ut dig till olika disparata grupper på olika sätt och hakar in dessa i ditt budskap. Det här betyder att ditt budskap måste vara väldigt fluffigt och brett, som ”bygg en mur”, ”Brexit”, ”stoppa Tories”. Du tittar inte längre på att vinna mitten, som du gjorde när alla tittade på TV. Istället håller du ihop din ”allians” genom att prata om fienden som håller er samman eftersom du inte kan förlita dig på policy genom gruppernas olikheter. Det gör att sociala medier förändrar populismens natur och det här är något annat än vad Chavez gjorde”.

Läs mer: AB Kultur + RT = Sant

Förutom att fiendskap är ett farligt, men effektivt sätt att tilltala folk pekar Silverman på hur det hänger ihop aktörer som Facebook:

”Hyperpartiskheten har ett eget medielandskap. När folk tar del av information som de känner delar deras politiska uppfattning så innebär det att man vill agera, vilket på Facebook betyder att man delar och kommenterar. Vi ser nu massiva nätverk som kan nå fler människor än vad traditionella nätverk gör”.

Silverman menar att det inte finns någon vägkarta framåt, samtidigt som det sker en demonisering av större mediehus i syfte att man inte ska lita på dessa heller. Syftet är att skapa större handlingsutrymme aktörer med vitt skilda agendor.

Läs mer: Efter dårskapens väg väntar bara barbariet

”Vad vi ser är en situation som har skapat stora möjligheter att exploatera. Det är alarmerande, vi behöver bli medvetna om detta så att en del lyfter sina rumpor, för mer behöver göras”.

Här har aktörer som Google och Facebook ett enormt ansvar och enorm makt. Men frågan är hur villiga de är att agera på djupet för att behålla det verklighetsbaserade öppna och demokratiska samtalet?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Läs mer. Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Seminariet som Pomerantsev och Silverman deltog i finns att lyssna på här:

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar