Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plundring i Tensta när strömmen gick, så sårbart är vårt samhälle för svarta svanar

Är du redo? Är samhället redo? Redo att hantera det oväntade, det som vi i vår nutid bedömer som osannolikt men som sedan när det väl inträffat framstår som logiskt och givet. Och när det har hänt så tävlar forskare, politiker, journalister och andra förståsigpåare med att säga att det var uppenbart och att vi borde ha förstått riskerna och förberett oss bättre.

Lyssna på Podd 72: Preppa med barn, WW3 och Svarta Svanar

Det kan handla om krig, pandemier, meteornedslag, dammbrott, kärnkraftsolycka, eller aliens för den delen.

En sådan händelse kallas för en svart svan, en term som i vårt västerländska medvetande går tillbaka till Antiken. Poeten Juvenalis skrev "rara avis in terris nigroque simillima cygno" vilket fritt översatt betyder en sällsynt fågel, ja praktiskt taget en svart svan. Vid den tiden trodde man inte att svarta svanar existerade men frasen visar att en enda skådad svart svan skulle kasta om logiken bakom vår förståelse att alla svanar är vita.

När så svarta svanar påträffades i Australien skedde just det, och från den händelsen har Nassim Nicholas Taleb i boken the Black Swan beskrivit Svarta Svan-händelser, det som är svårt att förutse och bortom normala förväntningar. Dessutom har vi psykologiskt, både som individer och samhälle en förmåga att förtränga erfarenheterna i historien av sällsynta händelser.

Så svaret är nog, nej du är nog inte redo, och vårt samhälle är absolut inte redo.

Jämför man Finland och Sverige så är svaret än mer nedslående. Medan upplevelserna av krig fortfarande präglar finländsk krisberedskap så gick Sverige ut ur Kalla Kriget fredsskadat och i en nästintill kollektiv mental hypnos om att inget kan hända världens snällaste och finaste land. Sveriges Riksdags krigsdelegation har inte övat sedan 1997 . Civilförsvaret på Länsstyrelserna har skurits ned till i stort sett ingenting med låg övningsgrad. Lagerhållningen av strategiska resurser är avskaffat. Försvarets alla utspridda mobiliseringsförråd har samlats till ett stort datoriserat centralförråd i Arboga. Förrådet skyddas inte ens av luftvärn om någon nu trodde det. Uppräkningen kan fortsätta.

Vad värre är, om världens kommunikationer skulle störas, eller Sverige utsättas för blockad är vi nere på knä på en vecka. Den egna självförsörjningsgraden i jordbruk brukar anges till 50 procent, men som ATL pekar på i en artikel i veckan så är den relevanta siffran noll eftersom vårt beroende av drivmedel, gödningsmedel, djurfoderprotein bygger på importbehov. Här har de mest ivriga marknadsanhängarna stått i vägen för en uthållig folkförsörjningspolitik.

Trösten för de som bor på landsbygden norr om Dalälven är att de har en mer uthållig förmåga som gör att en kris kan hanteras bättre.

Värre är det i storstadsområdena. När elen försvann i söndags kl 20.20 i Tensta och Rinkeby tog det inte mer än 22 minuter innan polisen larmades till Tensta Centrum där plundring pågick skriver tidningen Mitti. Ett 50-tal maskerade män hade härjat i lokalerna men hann avvika från platsen innan polisen kom. Hur skulle situationen vara efter tre dagar?

Att återställa vårt samhälles förmåga att hantera påfrestningar kommer att ta tid. Längs vägen kommer vi alla uppleva större och mindre samhällsstörningar, fråga bara de hushåll som fortfarande är strömlösa efter Stormen Gorm som drog fram natten till måndag i södra Sverige.

Du kan bidra till att göra samhället mindre sårbart genom att se till att du har vatten hemma i dunkar, att det finns mat i skafferiet som räcker ett tag, att du har ett campingkök för matlagning och tänkt igenom hur familjen ska hantera olika situationer.

Tänk på att nätverka med andra, för tillsammans klarar vi utmaningar bättre. Och du, glöm inte att fråga dina folkvalda vilka åtgärder de vidtar för att stärka vårt samhälles förmåga att hantera påfrestningar. Fråga om försvarsbudgeten, fråga vad som hände med beredskapsförråden, fråga varför låser bonde efter bonde ladugården och går hem...

Den svarta svanen finns där. Vi vet bara inte var, när eller hur den dyker upp.

Podd72: Preppa med barn, WW3 och Svarta Svanar

Podd72 handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Programledare Patrik Oksanen.

Lyssna på premiäravsnittet här eller ladda ned det (från lördag 5/12) på iTunes och Acast.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"

Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig