Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsliga vändningen om Edsbyns sponsor – hotar med juridiska åtgärder

Edsbyns IF har en ny officiell sponsorpartner den här säsongen – det skandalomsusade företaget Onecoin. Nu hävdar dock Onecoins företrädare att sponsringen är en bluff och utlovar omedelbara åtgärder för att rätta till missförståndet.

Den här artikeln publicerades den 17 oktober 2016.

Läs även: Edsbyns kontroversiella sponsor: "Falska och kränkande anklagelser"

Edsbyns IF bandyförening har fått minst 75 000 kronor för att göra företaget Onecoin till officiell partner inför årets bandysäsong.

Företagets logga exponeras tydligt på föreningens hemsida, i matchprogram och på lagets matchtröjor.

Läs mer: Edsbyn IF i samarbete med kontroversiellt företag – anklagas för illegalt pyramidspel

Det trots att Onecoin är ett skandalomsusat företag, och blev så sent som i januari i år polisanmält av Lotteriinspektionen för att vara ett misstänkt illegalt pyramidspel.

När helahalsingland.se söker kontakt med Onecoins företrädare för att få svar angående samarbetet med Edsbyns bandy uppger företaget överraskande att de inte ingått något sponsoravtal med klubben.

– Vi vill tydliggöra att vi inte tecknat något sådant avtal med klubben. Troligtvis är det en av våra oberoende marknadsnätverkare (Independent Marketing Associate) som utan lov missbrukat vår logotyp och vårt marknadsföringsmaterial, skriver företaget i ett mejl.

Enligt Onecoins representanter kommer företaget nu att vidta juridiska åtgärder.

– Vi har nu informerat vår juridiska enhet och vi försäkrar er att omedelbara åtgärder kommer att vidtas för att rätta till missförståndet, skriver de.

Titta på inslaget om Edsbyns IF:s samarbete med Onecoin nedan:

En källa som arbetat med Onecoins koncept sedan förra året var redan innan företaget svarade misstänksam mot Edsbyns sponsoravtal.

Enligt den personen träffar inte företaget Onecoin sådana avtal. Hans kvalificerade bedömning är att det troligtvis är en privatperson, en så kallad "oberoende nätverkare" enligt Onecoins egna termer, som sponsrat laget – men använt Onecoins logotyp.

Vad det här innebär för Edsbyns IF är i dagsläget oklart. Föreningen har till exempel redan tryckt upp nya matchtröjor med Onceoins logotyp.

Läs också: Gävleborgare spekulerar i valuta som inte finns – anklagas för att vara pyramidspel

Föreningens marknadsansvarig Thomas Mårtens är dock inte orolig. Enligt honom är sponsoravtalet giltigt och förankrat hos Onecoins företrädare.

– Jag vet inte vad de menar med det uttalandet. Det här ska de veta om på Onecoin. Det här är inte ett olovligt användande, säger han.

Vilka har ni pratat med?

– För det första är det här ett sponsoravtal och vilka vi har pratat med är inte intressant och inte något vi går ut med...

Nu är det ju väldigt intressant, eftersom Onecoin säger så här?

– Det här har gått ända upp till Onecoin, det är det enda jag kan säga. Det är ingenting som är hemligt med det här och jag förstår inte varför det är så viktigt att nysta i. Det är totalt ointressant, säger Thomas Mårtens.

Här kan du titta på ett inslag om Onecoin från i somras:

Onecoin anklagas för att utgöra ett illegalt pyramidspel, utreds av polisen och har liknande misstankar riktade mot sig i flera andra länder.

Trots det står Thomas Mårtens fast vid att det inte är intressant att granska varför en anrik förening så som Edsbyn vill ha ett samarbete med Onecoin och hjälpa till och marknadsföra dem?

– Skulle det ha funnits ett domslut eller vara något kriminellt är det inte något som vi skulle vilja bli förknippade med, säger han.

Varför ens ta risken att beblanda er med ett företag med det här ryktet?

– Som sagt, vi har diskuterat det här på styrelsenivå och vi är medvetna om att det finns skriverier om företaget, men inget annat. Då såg vi ingen anledning att inte ingå avtal med dem. Det är inga konstigheter och inte värt att nysta vidare i. Ska vi nysta i varje sponsor vi har blir det väldigt mycket att göra, säger Thomas Mårtens.

Oncoins uttalande (översatt från engelska):

Tack för att ni gör oss uppmärksammade på att Onecoin påstås vara officiell partner till föreningen Edsbyn IF Bandy.

Vi vill tydliggöra att vi inte tecknat något sådant avtal med klubben.

Troligtvis är det en av våra oberoende marknadsnätverkare (Independent Marketing Associate) som utan lov missbrukat vår logotyp och vårt marknadsföringsmaterial.

Vi har nu informerat vår juridiska enhet och vi försäkrar er att omedelbara åtgärder kommer att vidtas för att rätta till missförståndet.

Vi vill vara tydliga med att Onecoin som företag endast gör affärer inom kryptovalutafältet, medan Onelife-nätverket representerar och förvaltar den globala Onelife-gemenskapen.

Enligt våra villkor och avtal är det uttryckligen förbjudet att använda Onecoins logotyp i sådana här sammanhang.

Vi vill återigen uttrycka vår tacksamhet för att ni informerat oss om frågan.

Vänliga hälsningar,

The OneCoin Team

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen