Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats för två vindparker

Nu är det bara två platser i kommunen som kan bli aktuella för vindkraftsparker – och det är Ödmården och Storgrundet, enligt förslaget till ny översiktsplan för vindkraft.

Vindkraftsetablerlingar tar lång tid. Det kan vindkraftsföretaget WPD allt om.

Den 14 mars 2010 fick företaget tillståndet av Miljödomstolen att bygga 70 havsbaserade vindkraftverk ute på Storgrundet, strax öster om Storjungfrun i Söderhamns skärgård.

Provborrningar har gjorts.

– Nu har vi väntat två år på tillstånd från Energimarknadsinspektionen, säger projektledaren Hans Ohlsson, WPD.

Problemet är att det finns flaskhalsar i stamnätet, och det är svårt, tidskrävande och dyrt att bygga ut elnät – och det krävs ett regeringsbeslut för att komma till skott med det.

Finns det inte ledningar som kan leverera strömmen från vindkraftverken finns det heller inga investerare som vill satsa miljarder i en vindkraftspark på Storgrundet.

Men ett av de två inringade områdena i den nya översiktsplanen, klassas som "särskilt prioriterat vindkraftsområde av riksintresse."

– Vi jobbar vidare för att det ska bli en park därute, säger Hans Ohlsson.

Men tiden börjar bli knapp. Enligt tillståndet måste parken stå färdig senast i juni 2018. Gör den inte det måste hela ansökningsprocessen göras om.

Och det finns fler hinder på vägen.

Försvarsmakten motsätter sig etableringen och anser att den kan medföra en "betydande påverkan på riksintresset för totalförsvarets militära delar."

– Eftersom det finns ett tillstånd för den här parken bör den få byggas, men försvaret kan ställa otroligt höga krav som fördyrar hela satsningen för WPD, säger Margareta Örn-Liljedahl, kommunens miljöstrateg.

Hans Ohlsson vill vänta med att kommentera den uppgiften.

Det andra inprickade området för vindkraft är Ödmården, som betecknas som särskilt prioriterat område på kommunal nivå.

Där vill Bergvik Skog bygga 98 verk. Ärendet ligger just nu hos Miljöprövningsdelegationen, som finns på länsstyrelsen i Dalarna.

Går allt enligt planerna kommer den nya översiktsplanen att antas av kommunfullmäktige i augusti.

Skillnaden mellan den nya och gamla översiktsplanen för vindkraft är att det finns fredade zoner. Dit hör dalstråk, kustlinjen och Ljusnans mynning. Där får inga vindkraftverk byggas.

Samma sak gäller för gränstrakterna mot Ockelbo kommun och området runt världsarvsgården Erik Anders i Söderala.

Flera små möjliga områden har plockats bort och i princip är det bara Ödmården och Storgrundet som är kvar. Men vill ett företag satsa på vindkraft i ett område finns det inga hinder för en ny prövning.

Det finns en tröghet i vindkraftsutbyggnaden, och det beror bland annat på låga elpriser, att kärnkraften fortfarande levererar ström och att stamnätet har brister som skrämmer investerare.

– Men det finns ingen annan teknik än sol och vind som alternativ, och det är dit vi måste gå för att klara FN:s klimatdirektiv, säger Maragreta Örn-Liljedahl.