Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planetens överlevnad är viktigast

/
  • Gruppledare Sara Faxby-Bjerner, tar ett steg tillbaka. Hon säger att hon är nöjd med att stå som nummer två och att det är dags att släppa fram andra.

Norrfjärden och Café Skäret blir Miljöpartiets Sara Faxby-Bjerners val av smultronställe. En veteran som varit aktiv i femton år, men fortfarande hör till de yngsta i kommunfullmäktige.

Annons

Det är en osannolikt vacker sommarkväll. Några måsar skriker till och längs kajkanten kluckar några segelbåtar i stilla takt. Inne i caféet säljer medlemmarna från hamnföreningen hembakade toscakakor, rulltårta och mazariner till oförskämt låga priser. Sara Faxby-Bjerner med make Magnus slår sig vant ner vid ett av borden utanför.

– Vi bor bara tio minuter härifrån. Här är alltid gott fika och man träffar alltid trevliga människor på Café Skäret. På sommaren åker vi hit kanske två gånger i veckan, säger Sara Faxby-Bjerner och hugger in på en bit paj.

Som enhetschef i kommunens omsorg och ordförande för kommuntjänstemännens fackliga SKTF har hon till vardags fullt upp. Och trots semestertider har Sara Faxby-Bjerner inte direkt legat på latsidan, då det nyinköpta kapellet håller på att genomgå en totalrenovering. Hit ska familjen flytta från den nuvarande villan är det tänkt. Ett kapell som ska få solpaneler, värmas med pellets och få ett tillhörande grönsaksland.

– Men just nu har vi bara en ofrivillig naturtomt, säger Sara och skrattar.

Sitt politiska engagemang har hon fått från sin mamma som var engagerad i kärnkraftsdebatten på 1980-talet. Politiskt aktiv har Sara Faxby-Bjerner varit sedan tjugoårsåldern. Det började med en insändare i lokaltidningen där hon skrivit en bitsk kommentar angående Mona Sahlins tobleroneaffär. Hon blev uppringd av Nordanstigs lokala miljöparti som undrade om hon ville vara ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag blev jättestolt. Det var ju skithäftigt och jag hakade på. Sen har det varit fullmäktige för hela slanten, säger hon.

För det har aldrig varit minsta tveksamhet för Sara vilket parti som gällt.

– Planetens överlevnad är viktigare än allt annat. Utsläpp, växthuseffekten och strandskyddet är alla jätteviktiga frågor. När det gäller strandskyddet får jag tyvärr inget medhåll i fullmäktige. Det är en demokratisk fråga. Det ska vara öppet för alla. Vi ska inte ha privata staket som går direkt mot vattnet, säger hon.

Och även om hon erkänner att hon inte brinner lika mycket som för femton år sedan så säger hon samtidigt att hon får en nytändnig vid valkampanjer. Hon tror det kommer att gå väldigt bra för miljöpartiet i det kommande valet, mycket för att partiet har en trogen krets lokalt.

– Tyvärr har vi lokalt en dålig tillväxt. Vi har många sympatisörer men få aktiva, säger hon.

På frågan vad hon vill göra om hon skulle trappa ner sitt politiska engagemang svarar hon:

– Jag skulle gärna arbeta som volontär i Sydamerika eller Afrika. Naturskyddsföreningen och Greenpeace ligger också varmt om hjärtat. Jag hyser stor beundran för de som stoppar stora valfångstfartyg med en gummiflotte till exempel. Men det är tyvärr inget för mig. Jag är rädd för vatten, säger hon med eftertryck.

Och Inte undra på det. För bara två år sedan lärde hon sig simma, på egen hand i Njurunda simhall, eftersom hon ville göra tjejklassikern tillsammans med några kompisar. Sara som aldrig varit på öppet vatten förut klarade den kilometerlånga simningen i Vansbro. Och i fjol genomförde hon det ordinarie tre kilometer långa Vansbrosimmet i 16 gradigt vatten.

– Det värsta jag har gjort. Det var strömt eftersom det hade regnat mycket och tog 2 1/2 timme. Jag ska försöka göra klassikern igen eftersom jag bröt Vasaloppet förra gången. Tredje gången gillt, om det så är det sista jag gör, vilket det säkert kan bli, säger Sara Faxby-Bjerner och skrattar på nytt.

Mer läsning

Annons