Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerandet för nya influensan fortsätter

Som att planera en avancerad semesterperiod. Så beskriver kommunens säkerhetssamordnare arbetet med förberedelserna inför den nya influensans förväntade utbrott i höst.

I november förväntas den nya influensan A (H1N1), i folkmun kallad svininfluensan, finnas i Sverige.

Risken för allvarliga följdsjukdomar och död orsakade av den nya influensan är inte större än vid vanlig influensa, men eftersom den nya influensan sprider sig snabbare och lättare än den vanliga säsongsinfluensan riskerar många att drabbas.

I Hudiksvalls kommun är beredskapen bra, tycker säkerhetssamordnaren Göran Bergsman.

Landets kommuner har uppmanats att se över sina samhällsviktiga funktioner. På Hudiksvalls kommuns lista över samhällsviktig kommunal verksamhet under en extraordinär händelse listas personer som anses vara nyckelpersoner. Där finns förvaltningschefer, avdelningschefer och sektionschefer tillsammans med nyckelpersoner i kommunledningen.

• Varför står cheferna på listan men inte de som, exempelvis, släcker de faktiska bränderna eller tömmer sopkärlen?

- De står där i egenskap av ansvariga för verksamheterna. Det är de som har ansvar för att planera så att allt fungerar om en del av personalen måste vara hemma från jobbet ett par veckor. Det här är som att planera en avancerad semesterperiod.

De samhällsviktiga kommunala nyckelpersonerna och personal i deras verksamhetsområden kommer inte att ges förtur till vaccin.

- De kommer att få vänta som alla andra, som jag förstår det. Vaccinet kommer att ges i första hand till de som direkt vårdar, säger Erik Torell, landstingets tillförordnade smittskyddsläkare.