Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerad skola redan för liten

Enligt planerna ska den "nya" Gärdesskolan i Bollnäs stå klar nästa sommar – som den enda kommunala högstadieskolan i tätorten. Men eleverna blir fler än väntat och lokalerna i byggnaden räcker inte till.

Annons

I slutet av maj förra året beslutade kommunfullmäktige att den tidigare Gärdesskolan, som stått tom sedan 2010, skulle byggas om till en kommunal 7–9-skola i centrum – och ersätta högstadiet på Granbergsskolan, ett par kilometer söderut.

Förhoppningen var att skolan skulle stå klar till höstterminen i år, men beslutet kom för sent och nu planeras inflyttningen till hösten 2016 i stället.

Skolan har projekterats för högst 270 elever – men enligt nya prognoser kommer elevantalet att vara cirka 290 vid den planerade inflyttningen – och öka till 310 året därpå.

Bakgrunden är att det kom cirka 100 nya elever till den kommunala grundskolan under höstterminen i fjol – asylsökande, invandrarelever med permanent uppehållstillstånd och andra inflyttade barn. Samtidigt planeras det nu för nya asylboenden i kommunen, så prognoserna är osäkra.

– Samtal pågår mellan vår förvaltning och kommunens fastighetsgrupp om hur vi ska lösa situationen med att det blir fler barn på Gärdet – och ställa i ordning utrymmen för ytterligare elever i anslutning till den nya skolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S).

Det är viktigt med en sammanhållen skola, anser han:

– Det finns inget färdigt beslutsunderlag från tjänstemännen ännu. Men vi får räkna med att det behövs politiska beslut om ytterligare investeringar.

Att göra om upphandlingsprocessen och planera för en större skola, är inget alternativ enligt Kristoffer Lindberg.

– Det är viktigt att vi bygger nu, för det är vi skyldiga pedagoger och alla elever. Vi kan inte göra ytterligare en långbänk av detta – efter Brotorget och bandyhallen.

För att klara tidsplanen med inflyttning om drygt ett år, är det nödvändigt att fullfölja den upphandlade entreprenaden, enligt kommunens fastighetschef Per Molin.

Entreprenaden gick till Byggtec Gävleborg, men konkurrenten Skanska ansökte om överprövning hos förvaltningsrätten – som nyligen gav kommunen rätt.

– Vi förbereder för att köra i gång direkt med entreprenaden, om det inte blir något nytt överklagande, säger Per Molin. Vi har också två alternativ i angränsande lokaler för att klara lokalbehovet utifrån de nya elevprognoserna – så vi i fastighetsgruppen är inte alls oroliga.

Annons