Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer för framtiden på byaträff

Grottbad, surfisk och ombyggnadsplaner i Harsa – det var bara några av de saker som avhandlades under byaträffen.

Annons

– Förra sommaren spelade vi en pjäs som hette Den förbjudna dörren. Det blev en sådan stor publiksuccé så vi ska spela den igen i sommar, berättar Cecilia Bruce från Messmörsteatern.

Därefter klär hon ut sig till några av rollfigurerna i pjäsen och håller en liten teaterföreställning som försmak till sommarens föreställning, vilken spelas i slutet av juni och början av juli i Järvsös hembygdsgård.

Kristina Kylin, ordförande i Skogens bygdegårdsförening berättade om årets kommande aktiviteter i Sidskogen. I sommar blir det exempelvis en viskväll med allsång, Skogens dag med kolbulle, kolarkoja och hantverk, samt dans till Wisex på Sidskogens dansbana.

– De kommer och spelar för femte året i rad, och de danserna brukar vara ganska välbesökta.

Men det bjuds även på lite annorlunda aktiviteter. När isen släpper kan den som vill vara med och lägga in surfisk.

– Då fångar vi mört och saltar in så att det blir en syrningsprocess och sedan glödsteker man den till hösten. I september har vi en surströmmings- och surfiskkväll då man kan prova surfisken.

Jan-Åke Snar informerade om den kommande ombyggnationen av Harsagården, som bland annat ska utmynna i att gården får en större matsal, stor altan, en ny finare hotellsvit och ett nytt konferensrum.

– Vi hoppas bli klara till hösten, säger han.

Den planerade badbassängen som ska sprängas in i Järvsöbacken börjar närma sig byggstart, tror Jakob Silén, ordförande för Järvsö Grottbad AB.

– Vi hoppas kunna börja förbereda i höst. Läget just nu är att vi syr ihop finansieringen.

Många har redan satsat pengar i Underverket ekonomisk förening, som kommer att vara delägare i grottbadet. Målet har varit att 12 miljoner av investeringen ska komma från lokala företag och privatpersoner. Så mycket har summan inte kommit upp i ännu.

– Men det är nära. Vi skulle vilja ha mer lokal finansiering för att behålla en större möjlighet att påverka.

Grottbadet ska få en stor äventyrsdel och tystare avdelningar på sidorna. En modern bassäng där man simmar i rundslinga för att slippa krocka finns det också planer på, liksom en spaavdelning med utsikt över Ljusnan.

– Man kan åka skidor rätt in i badet. Det är helt unikt.

Det nya grottbadet kommer att ge många nya arbetstillfällen, tror Jakob Silén.

– I kalkylerna har vi räknat på 14 helårsarbeten.

Han berättar att det även ska byggas ett nytt hotell bredvid Järvzoo.

– Enligt uppgift invigs det till sommarsäsongen 2015. Det händer ganska mycket i Järvsö nu.