Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer att måla planet under våren

Svar till Leif-Åke Boström (2/4. Liksom Järnvägsviadukten som sträcker sig genom centrala delarna av staden, likväl som civilförsvarsanläggning som ligger insprängd i västra berget så har det saknats medel för underhåll för AJ37 monumentet intill E4.

Planet var en gåva från flottiljen 1997 och man upplät en plats på kommunal mark intill E4. Planet var vid tillfället för montaget målad med en färg som inte reflekterar ljus på vanligt vis. Färgen ansågs heller inte lika beständig som traditionell civil färg.

Att rusta upp planet och förse det med en modernare färg men med likvärdigt Attack Jakt-kamouflage, ställa i ordning platsen och säkra historien bakom dess tillkomst kommer att kosta 200 000 kronor. Detta enligt ett budgetpris som har inhämtats.

Förslaget ansågs av kultur- och samhällsutvecklingsnämnden som för kostsamt. Därför gjordes en undersökning via Facebookgruppen Saab 37 Viggen. Där finns många kunniga för detta anställda inom försvarsmakten som fått lämna synpunkter. I gruppen har cirka 70 kommentarer och synpunkter lämnats. Den allmänna uppfattningen i gruppen är att en återställning till ursprungligt skick är att föredra. Ett sådant skick motsvaras av ett plåtrent/aluminiumfärgat alternativ, eller möjligen måla planet i kamouflagefärg. Grå färg ansågs inte vara ett alternativ.

Vid kontakt med flygmuseet, som har tagits via museichefen, har också synpunkter inkommit. Där är uppfattningen att planet antingen ska blästras så att "Olle 54", som var planets anropskod, återställs i kamouflagefärg alternativt målas grått. Om planet målas grått får det en färg som det aldrig haft under sin aktiva tid från 1974 fram till 1996.

Därför beslutade kultur- och samhällsutvecklingsnämnden under hösten 2013 att flygplanet skulle målas i kamouflage-mönster. Den 4 september 2013 besiktades flygkroppen tillsammans med Flygmuseet och Räddningstjänsten. Skicket på konstruktionen fastställdes till gott. Därefter beställdes målning av en lokal entreprenör via kommunens ramavtal för målningstjänster.

Runt den 20 september uppgavs från den lokals målerientreprenören, att fuktiga mornar och osäker väderlek gjorde att man ville vänta till våren. Detta beroende på att kvalitén på arbetet skulle kunna komma att bli lidande.

Därför bestämdes att målningsarbetet skulle återupptas när vädret bedömdes stabilt under våren 2014.

Lars Stål

teknisk chef, kultur och samhällsutvecklingsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel