Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plan på ny cykelbana i Järvsö överklagas av privatpersoner

Kommunens nya detaljplan över järnvägsområdet i Järvsö har överklagats av två personer. De anser att det blir svårt för dem att använda stora entreprenadmaskiner i området om det byggs en ny gång- och cykelväg där.

Kommunen vill ändra detaljplanen i området mellan järnvägen och Industrivägen i Järvsö. I den gällande planen står det att marken ska användas till järnvägsändamål.

Men i den nya detaljplanen, som kommunfullmäktige tog beslut om i november, ska området istället användas till de verksamheter som redan pågår i området.

– Den nya planen erkänner och ger byggrätt till de byggnader som finns och ger rätt markanvändning, säger Stefan Norberg, handläggare på plan- och byggenheten.

Ett annat mål med den nya detaljplanen är att möjliggöra byggandet av en gång- och cykeltunnel under järnvägen vid stationsområdet, samt en breddning av Industrivägen.

Läs också: Upprustning ska få fler att gå och cykla

Det är den delen av detaljplanen som två personer som har verksamhet i området protesterar mot. De anser att de transporter av stora entreprenadmaskiner som pågår i området skulle försvåras av en gång- och cykelväg.

Länsstyrelsen avslog dock deras överklagan och menar att skälig hänsyn har tagits till enskildas intressen. Enligt översiktsplanen ska hänsyn tas till omgivande miljö för att skapa ett tilltalande helhetsintryck i samband med planering och ombyggnation av trafikmiljön.

Det står dessuom i den fördjupade översiktsplanen att en gång- och cykelväg skulle förbättra tillgängligheten och säkerheten för fotgängare och cyklister.

Läs också: Trygghetsboende i Järvsö kan börja byggas nästa år: "Det är mycket förfrågningar"

Privatpersonerna har efter det gått vidare med ärendet till mark- och miljödomstolen. De menar att en möjligheterna att ställa upp deras stora maskiner samt röja undan snö blir starkt begränsade av en gång- och cykelväg, som dessutom regelbundet kommer att passeras av långa och tunga fordon. Det finns redan en gång- och cykelväg på västra sidan av järnvägen och de som överklagar anser att behovet av den nya vägen därför är begränsad.

Läs också: Så rörde sig bankrånarna i Järvsö före och efter brottet – polisen berättar för att få fler vittnesuppgifter

Nu är det upp till mark- och miljödomstolen att avgöra frågan.