Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plakatpolitik och löftesbrott!

Sveriges bilister och åkare betalar redan världens högsta koldioxidskatt. Har det hjälpt klimatet? Nej – men det fyller på Borgs och tidigare Nuders kassakistor.

Alliansregeringens förslag i klimatpropositionen är delvis riktigt usla.

Allianspartierna borde skämmas över att nu föreslå ytterligare en höjning av skatten på diesel. Det skulle i så fall bli det femte klara löftesbrottet i förhållande till de under valrörelsen extremt tydliga löftena om att sänka just bensin- och dieselskatterna.

Nu talar man om att uppnå klimatmålen med just en höjning på 40 öre litern av dieselskatten. Det finns inga som helst belägg för att ytterligare en höjning av den redan för höga svenska koldioxidskatten på just vägtransporter skulle ge några positiva klimateffekter. Ska regeringen uppnå något i klimatsammanhang är det internationella överenskommelser och globala system som gäller.

Sveriges bilister och åkare betalar redan världens högsta koldioxidskatt. Har det hjälpt klimatet? Nej – men det fyller på Borgs och tidigare Nuders kassakistor.

När man läser argumentationen om bränsleskatterna och miljöargumenten så märks det tydligt hur falskt det klingar.

Om sambanden mellan höjd dieselskatt och uppnådda miljövinster var så glasklara och bevisbara så skulle ju problemen och måluppfyllnaden redan vara löst. Regeringen och Anders Carlgren har nämligen glömt, eller aldrig varit medvetna om, att sedan alliansens tillträde efter valet 2006 så har skatten på diesel redan höjts med hela 84 öre litern.

De stordåd som skall uppnås med nästa höjning på 40 öre borde redan ha inträffat två gånger om.

Någon effekt på klimatet har varken vi eller regeringen kunnat konstatera av den enkla anledningen att hela detta skattespel ur klimatsynpunkt bara är obevisade teoretiska konstruktioner.

Den enda effekten av att vi ytterligare höjer världens högsta koldioxidskatt blir att svenska medborgare, svenska företag och på sikt hela Sverige blir fattigare.

Stryk planerna på dieselskattehöjning i den kommande klimatproppen. Börja i stället att sänka de svenska bensin- och dieselskatterna så att vi kan få en globalt harmoniserad situation.

Regeringen säger själv att vi bara står för 0,2 procent av världens koldioxidutsläpp. Svenska privatbilister står för inte ens en femtedel av dessa 0,2 procent. Dessutom sjunker privatbilisternas utsläpp varje år. Varför ska vi springa mil före länder som Kina, USA och Indien där de gigantiska utsläppen sker.

Besinna er!

Piska inte vanligt folk i Europas glesbygdshörn med orimliga straffskatter på vår nödvändiga rörlighet.

Kenneth Winsborg

talesman för bensinskatteuppror.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel