Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratenpriset till Viveca Lärn

För sin "värme, humor och medmänsklighet", och för att hon skrivit för "den kanske allra viktigaste målgruppen – barnen", tilldelas Viveca Lärn 2016 års Piratenpris.

Priset tillkännagavs utanför pumphuset nära Stampabron i Vollsjö, Piratens födelseort.

"Med värme, humor och medmänsklighet beskriver årets pristagare den på samma gång helt unika och alldeles vanliga människan. Hon är produktiv, minst 60 böcker har det blivit sedan debuten 1975, och många av dessa har hon skrivit för den kanske allra viktigaste målgruppen – barnen", lyder juryns motivering.

Viveca Lärn klev ut ur pumphuset när priset hade tillkännagivits och vinkade glatt till den ditresta folkskaran.

– När jag var barn i Göteborg i slutet av 1950-talet var jag djupt förälskad i två vackra män. De var Piraten och Fred Astaire, sade Lärn i sitt tacktal, sedan citerade hon en av dem.

– Sanningen sitter i sagans varp. Jag vet inte vad en varp är, men det är ett av de bästa citaten av Fritiof Nilsson Piraten jag vet.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland pristagarna genom åren finns bland andra Lars Molin, Kristina Lugn, Katarina Mazetti, Gösta Ekman och förra året mångkonstnären Lasse Åberg.

Fritiof Nilsson Piraten-Sällskapet bildades 1982 med förhoppningar om att rädda författaren Fritiof Nilsson Piratens barndomshem. Protesterna gav inget resultat, men föreningen är i dag enligt egen utsago Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3 500 medlemmar.

Sällskapet arbetar för att främja intresset och forskning kring författaren. (TT)