Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinsam klimatpolitik av Sverige

Pinsamt, är ordet som miljöprofessor Johan Rockström använder för att EU-parlamentet går längre än vad den svenska regeringen gör när det gäller EU:s klimatmål till år 2030.

Annons

Sverige håller på att bli andra rangens nation när det gäller hållbarhetsfrågor, säger Rockström och slår fast att EU skulle behöva minska utsläppen med minst 60 procent till 2030. Nu tycks vi landa på 40 procent.

Inom hundra år kan nästan en femtedel av det tättbefolkade Bangladesh vara uppslukat av vatten när havsnivån stiger som en följd av den globala uppvärmningen. I Skåne kan mer än 23 000 byggnader hamna i vattnet, visar en analys från Länsstyrelsen Skåne.

Till folkrörelsernas Klimatriksdag i Norrköping lägger vi nu förslag på att Sverige ska driva på för en höjd ambitionsnivå i klimatpolitiken. Här passar vi nu på att ställa frågan till partiernas kandidater i EU-parlamentsvalet: Är ni beredda att verka för att EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med minst 60 procent till år 2030?

Pontus Björkman

engagerad i Latinamerikagrupperna

Rikard Rehnbergh

engagerad i Global Rättvisa Nu

Torbjörn Vennström

medlem i Klimataktion

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel