Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pingisligan står inför förändringar

Nu blåser förändringens vind in över pingisligan.

Redan till nästa säsong blir spel på två bord en verklighet.

– Jag tycker det är en bra idé, säger Suifs tränare Peter Blomquist.

Svenska Bordtennisförbundets styrelse klubbade nyligen igenom ett beslut som innebär ett helt nytt spelsystem inför säsongen 2014-15. Den största förändringen är att det återigen bli spel på två bord samtidigt.

Senaste det inträffade var säsongen 2008-09.

– Nu tänker jag rent publikmässigt. Som spelare och som coach är ett bord bra. Men som åskådare föredrar jag två bord så att det hela tiden händer någonting. För om det blir en tråkig match eller en med mycket avbrott kan man alltid titta på den andra. Det rullar på bättre, säger Peter Blomquist.

– Jag tycker det är en bra idé.

Lagen kommer även i fortsättningen att innehålla tre spelare. Men antalet matcher utökas med ytterligare en – som ger fyra möjliga slutresultat 4–0, 4–1 4–2 eller 3–3.

En som välkomnar beslutet är Viktor Brodd:

– Det är bra att det blir först till fyra precis som i Frankrike som är den bästa ligan i Europa. Två bord är också bättre för publiken. Det blir mer action, säger han.

I Suif spelar Viktor Brodd ofta tredjesingeln som i dagsläget innebär att det bara blir en match per kväll. Nu blir det en till om matcherna spelas fullt ut.

– Absolut, det är väldigt positivt. Jag tror att de flesta tycker det.

I seriepremiären till hösten kan upplägget för en match se ut enligt följande: Första omgången med två singlar, en kortare paus, andra omgången med ytterligare två singlar, en kortare paus och sedan den tredje omgången som avslutar matchen.

– Det enda jag vet är att lagens ettor och treor möter varandra. Det ska mycket till om det ska sluta 4–0. Men det kommer ändå att bli kortare matcher, säger Peter Blomquist.

Det är ännu inte klart hur det kommer att se ut i slutspelet eftersom en match kan sluta oavgjord. Men det kan bli tal om att räkna setkvot för att eventuellt skilja lagen åt.

Men alla är inte lika glada över förändringarna. Bengt Israelsson, ordförande i BTK Kävlinge, är av en helt annan åsikt.

– Det är en ekonomisk grej. Domarkostnaderna höjs till det dubbla. Sen är det mattorna. Frågan är om båda måste vara lika. Då tvingas vi och många andra klubbar köpa två nya. Det är mycket pengar som ska fram.

Bengt Israelsson tror – tvärtemot Blomquist och Brodd – att publiken inte kommer att uppskatta den nygamla ordningen med spel på två bord.

– Det är ingen som vill ha det. Det är problem att hänga med när det går snabbt på ett bord. Du får ha ett huvud med en jojo på, säger han.