Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pingisen är hans livsverk

Ofta läser vi om dem, Söderhamns bordtennis, SUIF. Deras framgångar har varit omöjliga att blunda för.

Här möter vi mannen bakom föreningens framgångshistoria – Gösta Lööf, 82 år.

Vissa söderhamnare känner igen honom som "karln med cykeln" medan andra ser honom som "allt vad SUIF är". Och kanske är det just så Gösta Lööf trivs med att vara – lågmäld men samtidigt djupt involverad.

– Han gör allt som man inte tänker på, allt från att vara speaker till att fixa sponsorer. Det är smågrejerna som gör honom så unik, säger tränaren Peter Blomquist.

För Gösta började allt när han som femtonåring i mitten på 40-talet jobbade som springpojke mitt emot Centralhotellet. I källaren på det nu nedbrunna hotellet spelade han pingis med kypare och personal på rasterna. Det var så allt började. På det viset kom han in i Söderhamns dåvarande bordtennisförening och flyttade runt sina träningar i olika matsalar och lokaler. Ingen var särskilt förtjust i att låta pingisspelarna träna hos sig eftersom borden förstörde golven. När klubben började gå sämre 1955 valde Gösta att fortsätta som spelare i Bollnäs varpå Söderhamns pingisklubb snart lades ner. Men intresset för sporten levde vidare. På ungdomsgårdarna runt om i kommunen spelades pingis så pass flitigt att man valde starta Söderhamns Ungdomsgårds Idrotts Förening år 1960 på Centralskolan. Där fick de dessutom placera ut tre bord att träna på och Gösta var den förste att träna ungdomarna.

– Vi hade ett utstakat mål och det var att bli lika stora som de andra hälsingeklubbarna i Bollnäs, Färila och Gnarp. Hur det gick är en enda framgångssaga, säger Gösta Lööf.

Vid starten hade SUIF stor dragningskraft hos ungdomarna, framförallt hos tjejerna som direkt visade framfötterna ute på tävlingar och snart spelade i näst högsta serien. Killarna däremot tog tid på sig men kom sakta fram. När Gösta lade ner sin spelarkarriär och i stället satsade på SUIF:s styrelse värvades Glenn Östh och Lars Franklin som i sin tur tog med kompisar och äntligen lossnade det även på killsidan.

– När vi 1977 tog oss upp i allsvenskan var målsättningen att hålla oss kvar och ingen trodde på oss. Året därefter blev vi svenska mästare! Det var lite som att knäppa dem på näsan, berättas Gösta samtidigt som det lyser av stolthet i ögonen på honom.

Sedan dess har föreningen aldrig åkt ur högsta serien och dessutom vunnit sammanlagt fem SM-guld.

Sedan 60-talet har alltså Gösta varit engagerad i klubben och har varit allt från tränare till speaker och ordförande. Under åren har han fått lägga ner större delen av sin tid åt bordtennisföreningen och när han visar oss runt i lokalerna på Verkstäderna är det som att bli visad ett livsverk.

– Det är bara roligt! Jag har ju ingen stuga, så vad annars skulle jag ersätta tiden med? Varför vakna på morgnarna och fundera över vad man ska göra? Det här ger mig oerhört mycket glädje, säger han.

Han är mycket nöjd över hur pingisen växt sig stark och att klubben nu har möjligheter att ge lokala förmågor tillfällen till utveckling. Bland annat finns pingisgymnasiet som lockar ungdomar från hela Sverige till Söderhamn och gör så att pingisen utvecklas på alla sätt. Gösta är väldigt stolt över dagens elitlag som haft sig grogrund i Söderhamn och Norrland, och menar att det visar att lokala spelar kan utvecklas minst lika bra som alla utländska spelare, bara de får rätt förutsättningar.

Det är som sagt sysselsättningen som driver Gösta att fortsätta vara verksam och allt har han gjort det ideellt på fritiden från start vilket de andra i föreningen tycker är unikt bara för honom. Men Gösta själv är blygsam med sin egen betydelse för klubben och är mer imponerad och tacksam för vad andra gör.

– Jag är pensionär och har all tid i världen, det går ingen nöd på mig! Det är de som har arbete och ändå hjälper till som gör det stora, säger Gösta Lööf.

Tack vare det arbete Gösta och föreningens medlemmar under alla tider har lagt ner, har de tillsammans lyckats ta fram bland Sveriges främsta trupper. De har förädlat lilla Söderhamn till pingisens huvudstad som folk från hela världens vallfärdar till.

– Han är så ödmjuk och vill inte ta åt sig något positivt utan bara kritik. Han är svår att ge beröm, men det är han värd. Det är han, säger klubbens tränare Peter Blomquist.