Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pingellurskan pryder än

På torsdagen hölls den tredje och sista kurstillfället i Pingellursketillverkning på Stenegård. En 150-årig tradition som i sommar har återupplivats och lockat intresserade från olika delar av landet.

Under en utställning på Karlsgården i Järvsö väcktes intresset för att hålla en kurs i tillverkning av den så kallade pingellurskan. Denna luva, även kallade täppmössa, blev på modet runt år 1860 i trakterna runt Järvsö, Delsbo och Bjuråker.
Elva personer har deltagit i studiecirkeln som arrangeras av studieförbundet Vuxenskolan i Ljusdal och hembygdsföreningen i Järvsö. En del av dem är Järvsöbor, en del sommarboende på orten och några kommer från andra delar av Hälsingland.

Är du nyfiken på hur man gör en pingellurska, dess historia och hur det har gått för kursdeltagarna, läs lördagens Ljusdals-Posten.