Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia föreläste i Singapore

Pia Anderson från Nässätter mellan Edsbyn och Alfta fick chansen att föreläsa vid Singapores universitet.

Lektor och doktorand Pia Anderson vid Voxnadalens gymnasium i Edsbyn leder även det intressanta projektet reading to learn i Ovanåkers kommun. Samtidigt deltar hon nu forskarutbytet mellan Sverige och Singapore.

För ett par veckor sedan ingick hon i den delegation från Stockholms universitet som besökte universitetet i Singapore.

Hon fick även hålla en föreläsning om sitt eget forskningsprojekt vid Stockholms universitet, institutionen för språkdidaktik, som handlar om läsförståelse och textsamtal i olika ämnen vid yrkesprogram i gymnasiet.

Pia Anderson planerar att vara klar med sin doktorsavhandling till sommaren 2015.

– Det var ett väldigt intressant besök. Jag lärde mig väldigt mycket. Det finns en hel del som vi kan ta vara på, även om det inte går att köpa det rakt av. Men jag var klart imponerad. De har kommit långt i sin forskning, säger Pia Anderson.

Gruppen fick göra studiebesök, såg hur lärarfortbildningen går till i Singapore och fick närmare information om den forskning som pågår om läsförståelse och textläsning.

Man kan bland annat se att minskar man gapet genom ökad läsförståelse mellan de elever som är högpresterande och de elever som är lågpresterande, så går det bättre för alla.

När det gäller reading to learn får lärarna lära sig en pedagogik som går ut på att alla elever ska kunna utveckla både sin läs- och skrivförmåga för att bli bättre i olika skolämnen

Pedagogiken reading to learn sprids nu till förskollärare i Ovanåkers kommun. Sammanlagt rör det sig om 50 förskollärare som får utbildning i reading to learns olika undervisningsstrategier.

55 lärare från årskurs ett i grundskolan upp till och med gymnasiet har fått denna fortbildning i undervisningsmetoder för att förbättra läsutvecklingen. Tanken är att alla lärare i Ovanåkers kommun ska få denna möjlighet.

– Ovanåkers kommun ska ha cred, tycker jag, att man vågar satsa på reading to learn. Man har sett tydliga förbättrade resultat i klasserna. Eleverna har blivit säkrare i sin läsning, säger Pia Anderson.

Pia Anderson är doktorand på halvtid. Hon är i Stockholm två dagar i veckan. Hon är där med vid seminarier och handledning på forskarnivå.

Hon undervisar även i svenska vid Voxnadalens gymnasium samt att hon har hand om lärarfortbildning i kommunen.

De tre delarna är tätt sammankopplade och det är också bra att som doktorand, ja kanske en nödvändighet, att befinna sig mitt i skolvardagen, anser hon.