Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petter Bergner: Tyskt logistikföretag besegrar nazisterna i Almedalen

Politikens riktiga mörkermän har flyttat fram positionerna, men tack och lov möter de fortfarande motstånd och ibland kommer det understöd från oväntat håll.

Det tyska logistikföretaget Nordfrost har drivit och vunnit en tvist om den nazistiska och Almedalen-aktuella Nordiska motståndsrörelsens (NMR) varumärke Nordfront. Nordfrost ansåg att varumärket Nordfront, som är registrerat på en frontfigur inom NMR i Dalarna, går att förväxla med det internationellt registrerade Nordfrost, och Patent- och registreringsverket delade den bedömningen.

Läs även: NMR förlorade varumärkeskamp – får inte dela ut reklam under namnet Nordfront

"Sammantaget föreligger en hög grad av fonetisk och visuell likhet mellan märkesorden NORDFROST och NORDFRONT. Att lydelsen FROST kan ge en annan association än FRONT inte tillräckligt för att förta den likhet som finns mellan märkena", skriver Patent- och registreringsverket i beslutet. Varumärket Nordfront upphävs nu delvis och nazisterna får i fortsättningen inte använda sig av Nordfront i marknadsföringssammanhang.

Bakslaget för nazisterna är välkommet, även om de konkreta hinder som utslaget reser knappast kommer att vara oöverstigliga. Hotet från nazismen består och det måste bemötas.

Mörkermän ska hållas kort oavsett hur långt ner i avgrunden de befinner sig och oavsett vad de själva väljer att kalla sig. Distans är allt de förtjänar. Det lär oss historien.