Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Gabriel får Polarpriset

Den brittiske kompositören och artisten Peter Gabriel och den venezuelanska dirigenten, kompositören och ekonomen José Antonio Abreu får årets Polarpris.

De får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 31 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.
Peter Gabriel slog igenom i den progressiva rockgruppen Genesis i början av 70-talet. Bandet, där även Phil Collins ingick, rönte enorma framgångar med bland annat plattorna "Selling England by the pound" och "The lamb lies down on Broadway".
Gabriel lämnade gruppen 1975 för en solokarriär.

fick han 1986 med albumet "So" och jättehiten "Sledgehammer", vars innovativa video blev mycket omtalad. Gabriel har även gjort sig ett namn som förkämpe för mänskliga rättigheter.
José Antonio Abreu, som tidigare tilldelats det svenska Right Livelihoodpriset, grundade musiknätverket El Sistema som givit 100 000-tals ungdomar chansen att lämna fattigdomen.
Förra året hoppade Kungliga Musikaliska Akademien av som samarbetspartner men fortfarande sitter flera av akademiens ledamöter med som privatpersoner i prisnämnden. Nytt för i år är att förra årets pristagare, Renée Fleming, finns med som rådgivare åt prisnämnden.
Polarpriset grundades 1989 av Abbas manager, skivbolagsdirektören Stikkan Anderson med en donation.