Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter fällde 19-taggare

Peter Forsblom från Knåda, Edsbyn fällde på söndag eftermiddag en 19-taggare i skogarna runt Öjung. Det var Peters hund Keno som först fick upp spåret efter den stora älgtjuren

– Det var en upplevelse. Det är kanske något jag aldrig mer får uppleva. En 19-taggare är bland de största tjurarna i våra trakter. Det är i alla fall den största tjuren som har fällts i vårat jaktlag, som jag har hört talas om. Det är mäktigt att få se en så stor älg. Det är nog något av alla jägares dröm.

Hur gick det till?

– Jag hade min egna jämthund Keno med. På söndag eftermiddag skulle vi i jaktlaget göra ett ett svep till för att eventuellt fälla en kalv till. Jag hörde hur Keno gav ståndskall. Jag smög in efter en halvtimme. Jag kunde då se att det var en tjur. När älgen klev fram lite grand kunde jag skjuta första skottet. Han slog ihop på en gång. Det blev sedan slitsamt att få ut tjuren till vägen. Vi var 10-12 man för att dra fram honom. Först klockan sju på kvällen var vi framme, men det var det värt.

Du är jaktintresserad. Hur länge har du jagat älg?

– Jag sköt min första älg, när jag var 15 år. Det är 10 år sedan. Jag är med i Öjungs jaktlag som räknar 24 jägare. Det började med att jag var med min pappa, som också jagade där.

Är årets älgjakt med detta slut nu?

– Vi har två kalvar kvar i vårt jaktlag och vi har tid kvar fram i januari.

Hur är det att jaga just älg?

– Jag är även med och jagar björn och räv. Men älgjakten är för min del formell ett. Att få vara ute och jaga med egen hund är det bästa jag vet. Det blir många fina dagar i skogen. Jag hoppas det blir flera sådana.