Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Bjorn & John är tillbaka efter fem års tystnad

– Vi har bränt "a lifetime of producers", säger Morabördige sångaren och gitarristen Peter Morén. Nya "Breakin' point" är trions lyxigaste och dyraste album hittills.

Det har tagit tid att färdigställa "Breakin' point". Peter Bjorn and John drog i gång arbetet relativt omgående efter förra albumet "Gimme some" men till skillnad från tidigare hade de ingen tydlig bild av hur albumet skulle låta.

– Nu var det mer: "Vi ska göra fantastiska poplåtar i mediumtempo och flirta lite med disco." Bortsett från det hade vi inga riktlinjer, då blir det en svårare process, säger Peter Morén.

Trion beskriver det som att de har "låtsnickrat i flera år". De ville sätta ribban högt och försöka göra ett album med tolv singlar.

– Det är lättare om man gör en powerpoplåt, då måste man dricka tillräckligt många öl och sedan få till en bra tagning. Men om man vill göra en låt som är på samma nivå som Abbas bästa, då får man fila lite mer på detaljerna, säger trummisen John Eriksson.

Just Abba är en referens som ständigt återkommer när Peter Bjorn and John pratar om "Breakin' point". Precis som Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid har de försökt göra låtar som fungerar på flera olika plan.

– Ta en låt som "Dancing queen". Den kan man dra igång på vilket stadshotell som helst, vissa står och dansar till den och vissa sitter och käkar råbiff och gråter när de lyssnar på den, säger John Eriksson.

För att ge varje låt exakt rätt kostym har Peter Bjorn and John anlitat en rad extremt namnkunniga producenter som Greg Kurstin, Paul Epworth och Emile Haynie. Det är också en av anledningarna till att "Breakin' point" har dröjt.

– När vi kom på att vi skulle ta in dem så blev det en annan tidsram på det hela för de gör ju andra grejer också... typ Paul McCartney och Adele, säger basisten Björn Yttling.

Första gången Peter Bjorn and John använde en extern producent var på "Gimme some". De säger att de inte hade råd tidigare – och att de kanske inte kommer att ha råd igen efter producent-plusmenyn på "Breakin' point".

– Vi lägger hellre våra pengar på att göra en låt med Paul Epworth än på att köpa en sportbil. Pengarna ska ju användas och då är det bättre att använda dem till att göra musik, säger John Eriksson.

De är också extremt nöjda med albumet och säger att det känns som att de kom över den högt satta ribban.

– Om man ska göra ordentlig popmusik som är väldig högkvalitativ och når ut så kan man inte lita på slumpen. Michael Jackson i tre studior, det är inte bara så här "åh gud, vad slösigt" utan det är också mycket jobb bakom en så grym skiva som "Thriller", säger Björn Yttling.

Efter albumsläppet den 10 juni väntar flitigt turnerande. Som vanligt blir det nästan inga konserter hemma i Sverige – efter genombrottet med "Young folks" för tio år sedan har Peter Bjorn and John, något motvilligt, hela världen som spelfält.

– Fastän vi spelar i New York och Sydney skulle vi helst av allt vilja spela i Örebro för då kan man åka hem till sin familj efteråt. Alla svenskar som längtar till USA, det är kul ett tag men var glada för att ni kan spela i Örebro. Det skulle vi gärna göra, säger John Eriksson.

Linus Brännström/TT

Fakta: Peter Bjorn and John

+ Svensk indiepoptrio bildad i Stockholm 1999 av Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson.

+ Albumdebuterade 2002 med en självbetitlad skiva. Det stora genombrottet kom dock först 2006 med album nummer tre, "Writer's block", och singeln "Young folks" som blev en världshit.

+ Diskografi: "Peter Bjorn and John" (2002), "Falling out" (2004), "Writer's block" (2006), "Seaside rock" (2008), "Living thing" (2009), "Gimme some" (2011).

+ Aktuella med sitt sjunde album "Breakin' point", som släpps den 10 juni, där de samarbetat med producenterna Paul Epworth (som jobbat med artister som Paul McCartney och U2), Greg Kurstin (Sia, Adele), Emile Haynie (Lana Del Rey, Kanye West), Pontus Winnberg (Britney Spears, Miike Snow, Amason) och Patrik Berger (Icona Pop, Robyn. Albumet följs av spelningar över hela världen – i sommar ska bandet bland annat spela i Nederländerna, Italien, USA, Kanada och Australien.

+ Medlemmarna har flera andra projekt vid sidan om Peter Bjorn and John. Peter Morén har bland annat givit ut flera soloalbum, Björn Yttling har producerat album åt artister som Lykke Li och Anna Ternheim, och John Eriksson har gjort musik som Hortlax Cobra och varit medlem i slagverksensemblen Kroumata.