Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Bergh ger sig inte – är beredd att driva ambulansfrågan till regering och riksdag

Förvaltningsrätten avvisade hans överklagande. Men tidigare ambulanschefen Peter Bergh låter sig inte nedslås. Han anser att frågan om ställda ambulanser är så principiellt viktig att han är beredd att driva den till högsta nivå.

– Det här berör inte bara Gävleborg utan ambulanssjukvården i hela landet, konstaterar han.

Peter Bergh var fram till 2009 chef för ambulanssjukvården i Gävleborg. Sedan dess har han jobbat för brandmannafacket men nu kan han inte låta bli att åter engagera sig i det som händer på ambulansen.

– Med tanke på den erfarenhet och kunskap som jag har från både ambulansen och räddningstjänsten känns det nästan som att det vore moraliskt fel att inte använda den, säger han.

Det han upprörts över är beskedet att man i sommar planerar att ställa flera ambulanser på grund av personalbrist. Fyra dagambulanser och ytterligare tre bilar som normalt körs dygnet runt kan komma att tas ur bruk på nätterna.

Ett beslut som han menar är så stort och principellt viktigt att det inte kan beslutas av några få tjänstemän, utan måste upp till politisk nivå.

– Det är absurt om man kan ta sådana här beslut på det här sättet. Det är en sak om det handlar om en bil eller två, men nu pratar man om tre, fyra, fem fordon.

Han jämför med räddningstjänsten där man i liknande situationer måste göra noggranna risk- och sårbarhetsanalyser och ta fram detaljerade handlingsplaner som ska godkännas av kommunfullmäktige.

– Om den ena organisationen måste vara så otroligt noga och förankra beslut i fullmäktige och hos länsstyrelsen, hur kan man då i en annan blåljusorganisation göra mer långtgående åtgärder på tjänstemannanivå? undrar Peter Bergh.

Att förvaltningsrätten precis avvisat hans överklagande – med hänvisning till att det handlar om ett icke nedtecknat beslut på tjänstemannanivå som inte kan överklagas – gör honom inte nedslagen. Han tänker driva ärendet vidare till kammarrätten och har hopp om att beslutet ska kunna bli annorlunda där.

– Det finns en liknande dom där kammarrätten slog fast att Region Skåne fattade ett beslut på felaktig nivå.

Och om han inte når framgång där menar han att frågan måste upp till regeringen och riksdagen.

– Är det så att kammarrätten slår fast att tjänstemän kan göra hur som helst – då får man ifrågsasätta det och skriva till riksdagsledamöterna, säger Peter Bergh.