Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pete Seeger besökte Delsbostämman

1968 besökte den kände sångaren Pete Seeger Sverige och eftersom han ville se något "genuint svenskt" fick han föja med på spelmansstämman i Delsbo.

Den ikoniske sångaren Pete Seeger har avlidit, 94 år gammal. Seeger var central i den amerikanska folkmusiksrörelsen och populariserade bortglömda arbetarsånger som "We shall overcome" och "This land is your land".

Erik Brodén, Delsbo, berättar att hans pappa Anders spelat med Pete Seeger. Det var 1968 när den berömde sångaren besökte Sverige och det stora Världskyrkomötet i Uppsala. Eftersom han ville se "något genuint svenskt" fick han följa med till Delsbostämman, där han träffade och spelade med bland annat Skäggmanslaget där Anders Brodén ingick då. Speciellt imponerad blev Pete Seeger av Erik Sahlströms nyckelharpospel.

HT skrev om besöket den 8 juli 1968 och om du klickar på denna länk eller länken till höger om artikeln så kommer du till en pdf-sida där du kan läsa artikeln i sin helhet. Ytterligare en artikel skrevs den 13 juli 1968.