Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personuppgifter är värda att slåss för

Det kan få allvarliga konsekvenser om brottslingar får tag på de här uppgifterna, skriver Věra Jourová, EU-kommissionär.

Data är 2000-talets guld – den mest värdefulla resursen i dagens ekonomi och absolut nödvändig för vårt dagliga liv. Vi delar våra personuppgifter hundratals gånger dagligen, allt från bankuppgifter och köpvanor till semesterbilder och patientjournaler.

Det kan få allvarliga konsekvenser om brottslingar får tag på de här uppgifterna: intima detaljer om ditt privatliv eller din sjukdomshistoria kan bli offentliga och identitetsstöld blir enklare. Storskaliga dataintrång som skett på sistone i form av WannaCry-, Meltdown- och Spectre-attackerna, eller fallet Uber, påminner oss om denna nya verklighet.

Den 25 maj i år börjar nya starka dataskyddsbestämmelser gälla i hela EU. Det är verkligen på tiden. När EU:s nuvarande dataskyddsregler fastställdes för 23 år sedan hade ingen ens hört talas om Facebook eller Instagram. De moderniserade reglerna är anpassade till den digitala tidsåldern och kommer att hjälpa dig att återfå kontrollen över dina personuppgifter.

Du ska ha rätt att bli informerad om dina uppgifter har blivit hackade. Det blir enklare att överföra sina personuppgifter mellan olika tjänsteleverantörer. Företag ska inte längre kunna gömma sig bakom juridisk jargong utan måste ge dig tydlig och begriplig information om hur personuppgifter behandlas. Du får också rätt att, på vissa villkor, ta bort länkar som leder till personlig information om dig – ”rätten att bli bortglömd”. Sist men inte minst är de nya reglerna slagkraftiga. Det finns risk för böter på upp till fyra procent av ett företags årliga omsättning och då kan vi förvänta oss att även globala aktörer i IT-världen följer reglerna.

De nya reglerna har inte bara utformats för att bättre skydda EU-invånarnas personuppgifter, utan också för att erbjuda fler möjligheter i en verklig digital inre marknad av dataflöden och större flexibilitet för företag att vara innovativa. Med identiska bestämmelser i hela EU kommer företag att göra stora besparingar och gynnas av större rättssäkerhet. De nya reglerna ger också mycket flexibilitet för små och medelstora företag.

Vi inför en tongivande standard för dataskydd i världen. Vi håller just nu på att förhandla med Japan och Sydkorea om dataskydd, med goda chanser till överenskommelser med dem inom en snar framtid, vilket kommer att möjliggöra ett fritt flöde av uppgifter mellan våra ekonomier.

I dagens – och morgondagens – värld är vårt sätt att behandla uppgifter i stor utsträckning avgörande för vår ekonomiska framtid och personliga säkerhet. Det är bäst för oss att vi är beredda, tar risker på allvar och utnyttjar alla de möjligheter som finns. De nya europeiska dataskyddsreglerna är en stabil grund att utgå från.

Věra Jourová

EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentskydd och jämställdhet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel