Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personlarm ska skydda politiker

Tryggheten för politiker och tjänstemän i Hälsingland ska garanteras med hjälp av diskreta personlarm som går att bära med sig i fickan.

– Det här är ingenting vi vill, vi vill klara oss utan larm, men vi har ett uppdrag att arbeta mot hot och våld förebyggande, säger Torbjörn Wannqvist, säkerhetschef för Kommunalförbundet södra Hälsingland.

På grund av fler hot och våldstillbud vill Hälsinglands kommuner köpa in personlarm till de som behöver. Upphandlingen pågår.
Redan i dag finns personlarm i bruk. En politiker i Södra hälsingland bär personlarm för sin säkerhet efter flera hot. Fyra tjänstemän har begärt hjälp, och ska få den. Därför har fem enheter köpts in på prov. Hur många larm som kommer att köpas in är omöjligt att beräkna, säger Torbjörn Wannqvist.

– Det är en ökad trend med hot och våld i dag, det är inte bra. Hoten stannar inte vid de anställda, de riktar sig mot de anställdas familjer, säger Torbjörn Wannqvist,

Det mobila personlarmet går att ha i byxfickan. Vid en trängd situation så kan den hotade trycka på knappen, då går en tyst signal iväg till SOS Alarm. Via GPS kan personal lokalisera vart larmet sker. SOS har därefter en lista att följa, om det är polis eller bevakningsföretag som ska larmas.