Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen uppsagd på Lokatten: "Det känns fruktansvärt tragiskt och hårt"

Enligt föreståndaren på det tilltänkta HVB-hemmet på Lokatten, Anna Tengå, har samtliga i personalstyrkan nu blivit uppsagda – bara knappa två veckor efter Helahälsingland.se intervju med ägaren.

Då var allt under kontroll, menade Simon Sendowski, ägare och vd vid Husvärden D&G. Det företag som äger Lokatten i Los.

Det fanns då även planer på att fortsätta ombyggnationen av fastigheterna kring Lokatten. 7-10 platser i form av lägenheter planerades att byggas som ”en utsluss till ett normalt liv i det svenska samhället”.

Läs hela artikeln: Klart för inflyttning – Lokatten i Los har omvandlats till HVB-hem

Nu, knappt två veckor senare har samtliga i personalstyrkan sagts upp.

Enligt Anna Tengå är det fem personer som drabbas, inklusive hon själv. Hon berättar att en person lyckligtvis kunde återgå till sitt tidigare jobb, men också att två ur personalen sagt upp sig från sina tidigare anställningar för att arbeta på Lokatten.

– Alla är ledsna och besvikna. Jag tycker att det känns fruktansvärt tragiskt och hårt, säger Anna Tengå och fortsätter:

– Sedan vi i personalen kom hit har vi städat och gjort rent hela Lokatten och vi hade ett öppet hus för alla bybor. De blev bjudna på kaffe och kakor som personalen hade bakat. Det känns också fruktansvärt tragiskt för bygden tycker jag, för det är en jättefin bygd med en massa underbara människor.

Hon berättar också att beskedet från ägarna var att det var svårt att få till stånd ett ramavtal samt att politiska beslut har gjort att det är mer eller mindre omöjligt att få placeringar. Att många ställen får läggas ner nu.

Läs också: Ljusdals kommun flyttar tillbaka ensamkommande barn

Borde inte ägarna ha vetat om att det skulle bli så här tidigare?

– Det kan man verkligen undra. Det är många som undrar över det, säger Anna Tengå.

Enligt Simon Sendowski innebär inte detta att Lokatten inte längre kommer vara ett HVB-hem, bara att verksamheten pausas då där ännu inte finns några barn och ungdomar på plats.

– Vi har haft personalen på provanställning och nu avslutar vi provanställningen, säger Simon Sendowski, som fortfarande hyser hopp om att Lokatten ska bli ett aktivt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Rekrytering av personal och en ny föreståndare måste då börjas om från början.

Läs mer om Lokatten:

Värdshuset Lokatten kan få nytt liv – ägaren har fått bygglov för HVB-hem

Bygderådet i Los tveksamt till HVB-hem – vill hellre satsa på turism

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!