Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalchefen om polisanmälan mot Örjan Fridner (S): "Det har pågått systematiskt"

 
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

Det är kommunens personalchef som har lämnat in polisanmälan mot Örjan Fridner (S). Hon menar att han medvetet och under lång tid tagit ut felaktig ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men enligt redovisningskonsulten Bodil Eriksson är det omöjligt att veta vilken inkomst en enskild firma har innan bokslutet är gjort året efter.

Det var under måndagen som kommunen via personalchefen Maria Carlgren begärde att polisen ska utreda om en olaglig handling har skett kring Örjan Fridners begäran om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Läs också: S-politiker polisanmäld efter misstankar om för hög ersättning

– Den person som nu har polisanmälts har varit medveten om att han inte har haft någon ekonomisk förlust av inkomst, och ändå fortsatt att ta ut ersättning för förlorad inkomst. Det är det som är problemet, säger hon .

Örjan Fridner lämnade in februari 2015 uppgift om att han i sin nystartade firma skulle få en bruttoinkomst på cirka 30 000 kronor i månaden. Under perioden april 2015 till mars 2016 har han sammanlagt fått 32 547 kronor i ersättning för förlorad inkomst efter att ha deltagit på politiska möten.

I början av 2016 skickades en ny begäran om inkomstuppgift, och Örjan Fridner menar att det först då gick upp för honom att förra årets uppgift inte stämde. Han tog då kontakt med kommunen för att reglera det hela.

– Så det är jag som slår larm och vill göra rätt för mig. Det var jag som sökte upp kommunen. Men då valde de att polisanmäla.

Läs också: Örjan Fridners framtid i partiet diskuteras – öppnar för avgång

Grunden till polisanmälan är enligt Maria Carlgren att Örjan Fridner flera gånger har fyllt i en utbetalningslista för att få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Det här handlar om uppsåtet. Han har varit medveten om att han inte har haft förlust för arbetsinkomst, och ändå begärt sådan ersättning, under en längre tid dessutom. Det har betydelse i sammanhanget att det inte är tillfällighet, utan att det har pågått systematiskt.

Men den firma som Örjan Fridner startade förra året är en enskild firma, inte ett aktiebolag. Det är stor skillnad på dessa, enligt redovisningskonsulten Bodil Eriksson, som förr var aktiv inom Liberalerna.

– Det är väldigt svårt om du har en enskild firma eller handelsbolag att bestämma inkomsten förrän du har gjort din deklaration eller bokslut. I ett aktiebolag tar du ut lön varje månad och är anställd. Så det är mycket lättare, det är som vilken anställning som helst.

Maria Carlgren anser dock att Örjan Fridner borde ha tagit kontakt med kommun mycket tidigare för att rätta till inkomstuppgiften. Vid vilken tidpunkt som hade varit rimlig kan hon inte säga.

– Det har jag inget ställningstagande till. Nu har vi gjort enbedömning på det underlag vi har, så får vi se vad polisutredningen ger vid handen. Vi tycker i alla fall att det fanns skäl att polisanmäla i det här läget.

Att det var Örjan Fridner själv som påtalade det felaktiga har enligt Maria Carlgren tagits med i bedömningen.

– Men vi har gjort den bedömningen att vi tar ingen hänsyn till det. Vi anser att det här måste utredas och att det är skäl att göra en polisanmälan.

Läs också: Det moderata kommunalrådet i Ljusdal tycker det är bra att Fridner (S) har polisanmälts: "Det här är för allvarligt"

Örjan Fridner inser att han borde ha tagit upp det med kommunen tidigare.

– Det får jag ta på mig att jag har gjort fel. Men att få det till kriminalitet, när man inte är på alerten och missar det där. Problematiken är att det då är nästan omöjligt att vara egen företagare och vara politiker, för då blir det så här. Det har ringt en massa folk som säger samma sak, att det är omöjligt. Ur den aspekten är det ju bra att det blir ett beslut så att det kanske blir andra rutiner.

I slutet av polisanmälan uppges att 11 andra politiker inte har kommit in med uppgift om vad deras inkomst blev 2015. Maria Carlgren skriver att "Kommunen önskar hålla utredningen öppen för ytterligare eventuella utredningsskäl".