Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal om skräp och nerkissning på Vågbroskolan: "Jag vill inte vara en gnällgubbe"

Efter flera klagomål på Vågbroskolan tar nu vaktmästarna till orda. Klotter, skräp i korridorerna och nerkissade toaletter är några saker som de möts av dagligen och genom ett inlägg på Facebook hoppas de på bättring.

Vågbroskolan har haft det kämpigt den senaste tiden. Föräldrar protesterar mot att det är slitet, dåligt med tillgång på datorer och så trångt att eleverna inte ryms i matsalen och ibland blir utan mat. Följderna har blivit stressade barn som är trötta och har huvudvärk. Föräldrarådet har därför beslutat om att anmäla Söderhamns kommun till Skolinspektionen.

Läs mer: Gränsen nådd för Vågbroföräldrar – anmäler kommunen till Skolinspektionen: "Vi får absolut inget gehör"

Nu vill Lars Nordin, fastighetsskötare på Vågbroskolan, lyfta ytterligare en aspekt när det gäller skolans arbetsmiljö. Han säger att eleverna själva bidrar en hel del till att det ser ut som det gör. Därför skrev han ett långt inlägg om situationen tillsammans med verksamhetsteknikern Stefan Heldt som sedan publicerades på Facebook.

– De allra flesta av eleverna är hur bra som helst, men det är ett par stycken som gör så här. Det finns alltid flera sidor och jag tänkte att jag kunde visa den här, jag kan skriva till föräldrarna och berätta hur det ser ut, säger han.

Enligt honom gäller problemen främst högstadiet, där det klottras och skräpas ner dagligen. Papperskorgar vänds upp och ner, kakor smetas på fönstren och korridorerna repas med nycklar. Det senaste påhittet är att kissa ner golv, handfat och väggar på skolans toaletter berättar Lars Nordin.

– Jag vill inte vara en gnällgubbe. Men om man ska få en nyanserad bild kan man ju se det lite från vår sida också, säger han.

Samtidigt dras kommunen redan med ett vitesföreläggande på 600 000 kronor, som handlar om Vågbroskolan och som bland annat rör just arbetsmiljö och lokalbrist eftersom eleverna i nuläget är långt fler än vad skolan är byggd för.

Läs mer: Stora brister i Vågbroskolans undervisning – kommunen kan få betala 600 000 kronor

Dessutom ska skolans rektor John Hjalmarsson sluta i början av mars. Under våren kliver Rose-Marie Larsson in som ersättare och till hösten är tanken att skolan ska få två rektorer.

– Skolan är ju fullproppad, men det handlar om politiska beslut. Det här handlar om den fysiska miljön, jag kan inte redogöra för det psykiska men vi försöker ju göra snyggt med de medel vi har, säger Lars Nordin.

Han tycker att alla i grunden borde vilja samma sak, nämligen att det ska vara trevligt på skolan. Men han menar också att det inte är något som kommer av sig självt, utan att det är något de måste hjälpas åt med. Hans inlägg har hittills bara mötts av positiva kommentarer.

– Jag har inte fått någon negativ reaktion från föräldrarna. Några håller med, och det är ett sundhetstecken.

Rektor John Hjalmarsson har läst inlägget och berättar att man hela tiden jobbar för att hålla det rent och snyggt.

– Vi gör det tydligt att det här är vår gemensamma arbetsmiljö. Det är ett pedagogiskt uppdrag vi har att få dem att förstå att vi måste ta hand om den tillsammans.

Läs mer: Skolchefen svarar på föräldrakritik: "Vi gör allt vi kan för att lösa situationen"

Om det är så att det är skräpigare på Vågbroskolan än andra skolor har han ingen uppfattning om. Han ser heller inga självklara samband mellan att skolan är sliten och trång och nedskräpningen.

– Det finns dem som menar att tröskeln blir lägre då, men jag vet inte om jag har självklara belägg för det. Skolan är ju gammal, ja, men jag vet att en hel del av det här som Föräldrarådet tog upp inte är unika problem för Vågbro. Just nu är det många som har ett högt tryck av elever och flera skolor är gamla.

I cafeterian sitter några av eleverna i klass 9B och spelar kort. De delar inte bilden av att det är skräpigt, men tycker att det är trångt.

– Det kommer så många nya elever att vi inte får plats. Det finns inga klassrum, säger August Wallberg.