Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal avskedas efter kränkning

Personalen drog ner byxorna på en boende på en servicebostad i Hudiksvall.

Det var i slutet av juli i år som händelsen inträffade.

Enligt anmälan till Socialstyrelsen var två personal och en boende på väg ut från bostaden. Den boende går först och håller upp dörren. Då tar den ena personalen tag i den boendes byxor och drar ner dem utanför porten. Sedan kastar den boende en tändare i ryggen på personalen, som då hotar den boende med att han skulle bli av med telefonen om han skulle göra det en gång till.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger Pia Andersson, omsorgsförvaltningens chef.

Händelsen anmäldes enligt lex Sarah och personen har avskedats.

Övrig personal ska sedan tidigare ha upplevt att den boende har blivit nervös och undfallande men även trotsig när aktuell personal har arbetat. Under utredningen har också framkommit att personen har använt sig av bestraffningar, som exempelvis att den boende skulle diska om sin disk om han diskat i rinnande vatten.

Det är arbetsledaren som tar ställning till vilka åtgärder som vidtas. I det här fallet beslutades det att vidta den kraftigaste arbetsrättsliga åtgärden som finns.

– Vi såg så allvarligt på det här att personen har avskedats, säger Pia Andersson.