Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt blir Hamilton

/

Han har gått ner 15 kilo, han har tränat stenhårt och är ett enda stort muskelknippe.

Mikael Persbrandt har trätt in i rollen om Guillous hemlige agent Carl Hamilton.

Annons

Platsen är La Calahorra, ett slott som ligger två timmars bilfärd från Malaga i södra Spanien. Här filmas slutstriden i "Men inte om det gäller din dotter", den andra av tre filmer där Persbrandt spelar Carl Hamilton.
Det medeltida slottet ska i filmen föreställa ett saudiarabiskt dito.
Hit har Hamiltons kidnappade guddotter förts av terrorister och det är hit han och tre andra kommandosoldater kommit för att frita henne.
Det är en actionfylld inspelning.
- Jag gör alla mina stunts själv, säger Persbrandt i en inspelningspaus. Han har nyss dragit upp sin t-shirt för att visa sin platta mage.
- Jag har inget behov av att visa mig på styva linan, men det är bra för filmen om publiken ser att det verkligen är jag som gör dom scenerna - ungefär som man ser att det alltid är Tom Cruise själv som gör stuntsen i "Mission: impossible"-filmerna.
Han har kommit i form dels genom att ständigt träna med en världsmästare i kickboxning, dels genom att genomgå en sex veckor lång träning med amerikanska elitförbandet Navy Seals i södra Kalifornien.
Hur han hamnade där är värt en egen story.
- Stefan Jarl har alltid varit lite av en mentor för mig. Där han bor finns ett värdshus, och ena systern till killen som äger värdshuset är gift med en av cheferna för Navy Seals. Så det var tack vare att jag känner Stefan som jag fick komma dit.
- Jag tränade med flera olika killar där. De har alla sina specialiteter, en har närkamp med kniv, en har närkamp allmänt, andra har olika skjutvapen som sina specialiteter.
Under TT Spektras besök hinner Hamilton dels försvara sig mot framstormande terrorister och under livlig skottlossning skjuta ner flera av dem, dels avväpna och skjuta en av de brittiska legosoldater som utfört kidnappningen.
Persbrandt är klädd i kakikläder och har på huvudet en lampa för mörkerseende. Actionscenerna är våldsamma och korta.
- Det är helt medvetet. Vi vill inte ha några utdragna slagsmål. Det ska vara kort, våldsamt och snabbt.
Men han vill också betona att det gäller att skildra Hamilton som människa.
- Det svåra är att spela på ett adekvat sätt den skräck man känner i sådana här situationer. Vi kan alla relatera till hur det känns att befinna sig i ett äktenskapsbråk, men här har man ju valet om man ska visa känslor inte, säger han.
- För mig är det här något som ligger närmare Bourne än Bond, även om han ska vara skicklig som Bond.
Att det finns fyra andra skådespelare som tidigare spelat Hamilton är ingenting han tänker på.
- Det här är ett filmuppdrag, jag tänker inte på dom andra.
Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons