Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Sonerud om sitt intensiva målande: "Det var snudd på maniskt"

Det är som skivbolagsdirektör Per Sonerud blivit känd, men de senaste två åren har han ägnat sig helt åt sitt måleri. Just nu är han aktuell med en bok och en utställning i Stockholm, samtidigt som han ska visa upp sin nya ateljé och ser sina målningar bli skulpturer i Schweiz.

– Det är helt fantastiskt. Men i mångt och mycket är det felen som gör min stil, säger Per Sonerud.

Läs mer: Per Soneruds låt klar för Mello: "Kanske kommer till final"

En gallerist har kallat hans stil för postnaivistisk. Per Sonerud började måla som tolvåring men intresset kom och gick i perioder. Som 22-åring höll han till i soprummet på Klampargatan där han hyrde lägenhet och sålde sin första tavla till familjen Sundfors. "Undrar om dom har den kvar" säger han fundersamt. När hustrun Ingrid låg tio dagar på BB med första barnet målade tio tavlor till deras lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Läs mer: Mulle Mecks tecknare målar sin egen värld: Och samarbetar med Per Sonerud

Intresset för konst fick han i föräldrahemmet. Pappa John grundade det som idag är framgångsrika företaget Oilquick men John gick också en Hermodskurs i oljemålning. Mamma Nanna höll alltid på med att sy kläder eller inredning och målade i olja. Nu ställer 97-åriga Nanna för första gången ut sina tavlor med blommotiv i sonens nya ateljé i Skålbo.

Läs mer: Don't Dilly Dally Sally

Som direktör för Start klart hade Per Sonerud sin yrkesverksamma karriär. Bolaget har både förlagsverksamhet med låtmakare som Gävletrion Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson. Start klart gav ut skivor med artister som Svenne Rubins, Brandsta City Släckers, After Dark, Engmans kapell och Östen med resten. Förlagsverksamheten finns kvar och till exempel vid senaste Melodifestivalen fanns en av bolagets sånger med, framförd av After Dark.

Läs mer: Småstadsliv lägger av: "Vemodigt" tycker producent Per Sonerud

På kontoret hade Per Sonerud alltid en penna i handen. Under de många telefonsamtalen ritade han för att tänka bättre. Nu lägger han all tid på att måla. Ändå det var inte helt självklart. På Håstaholmen fanns en ateljé där illustratören Jens Ahlboms och konstnären Markus Anteskog höll till . Per Sonerud ville måla med dem men fick inte till det.

– Jag kunde vara där några timmar, ingenting kändes rätt på duken och då drog jag vidare, berättar Per Sonerud.

Läs mer: Nytändning hos Sonerud: Lugnare tillvaro för Start klart

Våren 2014 åkte hustrun Ingrid till Grekland på nära tre veckors yogakurs. Då tog Per hem tjugo dukar och började måla. Han hämtade fler.

– När Ingrid kom hem så var det dukar överallt, i vardagsrummet och barnens rum. Hon sa att "så här kan vi inte ha det", så vi inredde en atelje i uthuset, säger Per Sonerud.

Han la ut bilder på sina målningar på Facebook och den 23 december ifjol hade han 37 beställningar på tavlor. Han ägnade all sin tid åt måleriet.

– Det var snudd på maniskt en period 2015. Om jag hade fortsatt som då, hade det bara varit jag och hunden kvar här. Nu lägger jag in dagar då jag inte alls är i ateljén och jag går aldrig ut dit före klockan 5. Jag kan ligga och vänta i en timme på att få gå ut, säger Per Sonerud.

Vad som började med ett rum i stallet i Skålbo har nu utvidgats till att fylla hela det gamla uthuset. Det är den ateljén som Per Sonerud öppnar den 5 maj.

Per Soneruds arbete i musikbranschen visar att han är duktig på marknadsföring, men han tycker inte om att det samtalsämnet tas upp i samband med hans måleri. Något han också ogillar är motstånd. Måleriet ska vara lustfyllt och arbetet ska flyta på. Han bokar av den här intervjun efter en dålig dag i ateljén. Dagen efter kommer följande meddelande: "Livet! Hade en riktig dipp igår allt var åt helvete! Fast idag var inte jobben så kassa så hör av dig!"

Nu släpper han boken Olja & Ord som består av 45 berättelser som var och en utgår från en Sonerudsk målning. Bland de 45 textförfattarna finns journalisten Pamela Andersson, musikern Östen Eriksson tillsammans med artisten Kajsa Grytt, komikern Ronny Eriksson, sportjournalist Sladjan Osmanagic, författare Gabriella Ullberg-Westin och journalist Tore S Börjesson.

– Idén till boken fick jag av Tore S Börjesson som skrev ett surrealistiskt inlägg på Facebook till en av mina tavlor och jag förstod att det fanns någon som var galnare än jag, säger Per Sonerud.

Den 12 maj är det vernissage på hans utställning på galleri SO STHLM i Kungsträdgården, Stockholm.

– Jag vill tacka mina JA-sägare. Utan Jens Ahlbom och Jerker Andersson hade det aldrig blivit något.

Genom konstnären Jerker Andersson har Per Sonerud träffat formgjutaren Davide Filacchione som bland annat haft uppdrag att göra skulpturer utifrån Salvador Dalis målningar. Nu har Davide gjort fyra skulpturer utifrån Sonerudska förlagor.

– Jag vill att det ska vara funktionell konst. Det ska gå att använda skulpturerna, hänga smycken på dem eller använda som serveringsbord, säger Per Sonerud.

Hur kan han då vara så produktiv? Jag målar mitt liv förklarar Per Sonerud och spekulerar i att han behövde vissa livserfarenheter för att ha motiv att måla. Men han är också den förste att framhålla sina bristande tekniska kunskaper. Från ateljén ser han ut över Hudiksvallsfjärden och har gjort flera försök att fånga den bilden utan att få till solblänket i vattnet så som han ser det. Det är också en fråga om självförtroende.

– När jag kommer ut klockan fem på morgonen så är jag livrädd för den där tavlan, säger han och pekar mot en stor duk vid väggen. Den där är nästan klar men jag har inte tekniken för att avsluta den. Jag vågar inte, för blir det fel är det lika bra att måla över den, säger Per Sonerud.