Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Melin fördömer hoten mot domarna: "Vissa matcher kan man ta det i beaktning"

Flera allsvenska domare har övervägt att sluta på grund av hot.
Förkastligt, menar elitdomaren Per Melin från Söderhamn.
– Kring vissa matcher kan man ta det i beaktning, säger han.

En undersökning gjord av SVT Sport målar upp en dyster bild av elitdomarnas vardag. Enkäten riktar sig till elitdomarna i allsvenskan, superettan och damallsvenskan.

Resultatet visar ett tre av de tio allsvenska domare som besvarade enkäten har övervägt att sluta på grund av hot, som främst kommer från supportrar.

– Problemet ligger hos den som tar det aktiva beslutet att hota någon. Orsaken till hotet är egentligen oväsentligt, det är lika förkastligt ändå, säger Per Melin.

Han dömer i både allsvenskan och superettan, men själv har han varit förskonad från hot. Däremot känner han väl till problematiken.

– Tack och lov är det inte jättevanligt, men en gång är alldeles för mycket även det. Så klart att vi får reda på när någonting har hänt, självklart pratar vi om det.

LÄS MER: Drömmen om allsvenskan går i uppfyllelse för Per Melin

Hittills den här säsongen har 28-åringen från Söderhamn dömt en allsvensk match och tre matcher i superettan. Han berättar att en eventuell hotbild ibland kan finnas med i planeringen inför uppdragen.

– Kring vissa matcher kan man ta det i beaktning, hur man transporterar sig dit och hur man reser. Men som tur är händer det inte särskilt ofta, men det ska inte förekomma överhuvudtaget.

Vad kan man göra för att komma till rätta med problemet?

– Problemet ligger ju på den som hotar. I den personens attityd, värderingar och människosyn. När det gäller oss domare så har vi skyddade telefonnummer och uppgifter just för att det ska vara svårare att komma åt oss. Men vill man så går det, såklart.

SVT:s undersökning har gjort att domarnas tillvaro lyfts upp för diskussion, någonting som Per Melin välkomnar.

– Det är jättebra att det blir belyst och det har varit ett jättebra gensvar runt om i landet, även bland människor som inte är domare. Jag tror inte att folk tänker så mycket på det, men nu kanske man får upp ögonen för att det ändå är ett problem.